Kerst is niet meer dan een plastic wikkel rond een multi-inzetbare kaars in een glazen pot | Column

Friso Bos

Kerst is niet meer dan een plastic wikkel rond een multi-inzetbare kaars in een glazen pot. Zo bleek afgelopen weekeinde.

Tijdens een rondje Breestraat deed het gezin de Hema aan, en daar viel het oog op de eerste kersversiering die in de schappen werd gelegd. We kwamen voor reguliere kaarsen en waxinelichtjes, maar de kerstballen lonkten.

Het kerstaanbod was nog maar mondjesmaat. Terecht ook, volgens het jongste gezinslid dat vooral op zoek was naar pepernoten. Maar de kerstballen in de vorm van champagneglazen - met glittertjes erin - hebben we toch alvast meegenomen. Ook ging een grote kaars in een glazen pot in het winkelmandje. Op die kaars kerstige afbeeldingen van rendieren, sneeuwvlokken en weet ik wat nog meer. Dat wordt de smaakmaker op tafel tijdens de donkere dagen, dacht ik nog.

Het jongste gezinslid (9) reclameerde nog even bij de kassa over het feit dat de kerstspullen er al liggen terwijl sinterklaas nog moet aankomen, aangevuld met de vraag waar die pepernoten toch liggen, snel namen we daar ook nog een zak van mee.

Het is ook wel vroeg, die kerstspullen, dacht ik toen onderweg terug naar buiten mijn aandacht getrokken werd door de etalage van het warenhuis. Die stond vol met Halloween-attributen. Waaronder kaarsen in glazen potten die erg veel op de mijne lijken.

Thuisgekomen pakten we de spullen uit en besloten we dat die kaars ook meteen wel aan kon. Gezellig. ’Wel even het plastic eraf halen, anders smelt het’, hoor ik mijn geliefde tegen de jongste zeggen. En met dat armetierige stuk plastic verdwenen alle kerstige sfeerafbeeldingen in de prullenbak.

Kerst is niet meer dan een plastic wikkel rond een multi-inzetbare kaars in een glazen pot, zo blijkt. Hij brandt overigens prima.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen