Pech voor ’La Bomehe’: gebrek aan wind spelbreker bij Klipperrace in Enkhuizen. Dus geen winnaar...

Een waterig zonnetje probeert door de mist tebreken wanneer de eerste schepen vanaf het Krabbersgat vertrekken.

Een waterig zonnetje probeert door de mist tebreken wanneer de eerste schepen vanaf het Krabbersgat vertrekken.© Foto Mediahuis/Martin Menger

Martin Menger
Enkhuizen

Heb je eindelijk weer een klipperrace, doet het weer niet mee. De wind liet het zondag afweten dus kwam er geen winnaar uit de strijd.

Misschien wat teleurstellend voor de competitieve schippers en bemanningen, maar voor de organisatie was er geen twijfel: er was te weinig wind om zondag een volwaardige race te kunnen afwikkelen. Dat was vooral zuur voor de bemanning van ’La Boheme’, het oudste ijzeren charterschip van het IJsselmeer.

Motor aan

,,Die lag nog maar vijftig meter van de finishlijn af”, vertelt Thijs van Os namens de organisatie. ,,Maar op dat moment waren andere deelnemers al uitgestapt: zij hadden de motor aangezet omdat ze anders nooit meer op tijd in de Enkhuizer haven konden komen. Daarom besloot de jury de wedstrijd af te blazen.”

Zaterdag was dat wel anders. Ondanks de kille mist was er wel wind, en kon het 27 schepen telende deelnemersveld met een heuse ankerstart in het Krabbersgat aan de driestedenrace beginnen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De race kon zaterdag werden uitgezeild: zondag was er te weinig wind.

De race kon zaterdag werden uitgezeild: zondag was er te weinig wind.© Foto Mediahuis/Martin Menger

Voor veel mensen langs de kant was dit een bijzonder gezicht, om de vaak lange schepen statig onderzeil te zien komen. Na het startsein moest tegelijk het anker worden gelicht, en kwamen de grote zeilen tevoorschijn. Het werd dus even dringen op het Krabbersgat.

Heldere zon

Er waren volgens Van Os nogal wisselende weersomstandigheden tijdens deze wedstrijddag. ,,Zo was je aan het zeilen in een soort mist, drie minuten later zag je elkaar in de heldere zon. Iedereen genoot eigenlijk met volle teugen.” Niet alle schepen wisten de boeien bij de drie havensteden op tijd te ronden.

In de klasse A was het de ’Eensgezindheid’ van schipper Peter van Weelderen die als eerste weer terug in Enkhuizen was. De ’Deinemeid’ van Jorrit Jouwsma en ’La Boheme’ van schipper Leon van der Loo kwamen daarna over de finish.

In de klasse B was het de Bree Sant van schipper Jan Brouwer die als eerste langs de finishlijn bij Enkhuizen gleed. Dit schip werd daarna gevolgd door de ’Stella Maris’ van schipper Lemmers en de ’Hoop doet Leven’ van schipper Michiel Goeman.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen