Oproep tot onafhankelijk onderzoek naar misstanden in de danssector. D66 dient motie in

© Illustratie Joris de Haan

Marco Knippen
Den Haag

Als het aan D66 ligt, komt er een onafhankelijk onderzoek naar misstanden in de danssector. Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan zal woensdag in een kamerdebat over grensoverschrijdend gedrag in de sport de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in een motie daartoe oproepen.

Begin juli getuigden in het kielzog van klokkenluider Kim Koumans tien dansers uit het latin dance in deze krant over seksueel misbruik, verbaal en psychisch geweld, financiële uitbuiting, manipulatie en chantage. Een Franse wetenschapper, die een studie verrichtte naar de choreografie van de diverse stijldansvormen, sprak zelfs van een ’cultuur van verkrachting’. Bovendien beschuldigden twee dansers, onder wie Koumans, de voorzitter van de Nederlandse tak van de World Dance Council van het verzwijgen van #MeToo-meldingen. Na die publicatie melden zich zo’n zestig dansers bij Koumans met vergelijkbare verhalen.

Lees ook: Aangerand buiten de spotlights. Seksuele intimidatie in de wereld van de Latin Dance

D66, die de steun heeft van GroenLinks en SP, wil dat er een vergelijkbaar onderzoek komt als eerder naar de turnmisstanden. Die doorlichting resulteerde eind april in het rapport ’Ongelijke leggers’, waarin het beeld werd bevestigd dat signalen en klachten over wangedrag door zowel de Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) als sportkoepel NOC NSF niet waren opgepikt, er niets met (nimmer vrijgegeven) alarmerende rapportages was gedaan en er sprake was van een doorgeschoten prestatiecultuur. De harde conclusies volgden op de bekentenis eind juli vorig jaar in deze krant van voormalig turnbondscoach Gerrit Beltman, die toegaf decennialang ver over de schreef te zijn gegaan, én de getuigenissen van tien (oud-)turnsters die het schrikbewind van hem en andere trainers schetsten.

Lees: Turntrainer Gerrit Beltman geeft grensoverschrijdend gedrag toe en doet een boekje open: ’Ik was bezeten en ik was niet de enige’

En: ’Hij grijpt met zijn handen mijn keel vast en tilt me aan mijn nek de lucht in.’ Mishandeld, vernederd en van je identiteit beroofd: dit overkwam topturnsters in Nederland

Naast een onderzoek zou Koumans graag zien dat er ook een onafhankelijk meldpunt komt voor de dans- en aanverwante sectoren. Binnen de sport kan er weliswaar een melding worden gedaan bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) en een tuchtklacht worden ingediend bij Instituut Sportrechtspraak (ISR), maar beide instanties zijn gekoppeld aan sportbonden en -organisaties die bij het ISR zijn aangesloten of onder NOC NSF en dus het CVSN vallen. Diverse dansbonden en -organisaties vallen daarentegen buiten dat kader.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen