Elf culturele instellingen in de regio Haarlem krijgen financiële noodsteun van provincie en gemeenten. ’Het voortbestaan is vaak nog steeds onzeker’

Museum De Cruquius ontvangt 113.00 euro extra steun.

Museum De Cruquius ontvangt 113.00 euro extra steun.© Archieffoto

Leontien van Engelen
Haarlem

Elf culturele instellingen in de regio Haarlem krijgen in verband met de coronacrisis financiële noodsteun van de provincie Noord-Holland en de verschillende gemeenten. Er is een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro mee gemoeid.

In heel Noord-Holland ontvangen 46 culturele instellingen in Noord-Holland in totaal ruim 4,4 miljoen euro dat wordt verdeeld onder 26 musea, 10 (pop)podia, 5 filmhuizen, 2 festivals en 3 andere culturele instellingen.

Regionaal kan Openluchttheater Caprera rekenen op 9.000 euro, de Pletterij krijgt 19.459 euro, Museum Haarlem 27.478 euro, Museum van de Geest/Dolhuys 337.243 euro, Stichting Toneelschuur 197.456, Internationale Koorbiënnale 39.398 euro, ABC Architectuurcentrum 8.164 euro, Theater De Meerse 384.147 euro, Museum De Cruquius 113.000 euro, Poppodium Duycker 139.665 euro en Zandvoort Museum 8.900 euro.

Opvallend zijn de bedragen die zowel Museum van de Geest (337.243 euro) als Theater de Meerse (384.147 euro) ontvangen. Gevraagd naar een toelichting meldt een woordvoerder van de provincie dat de gemeenten hebben besproken welke instellingen ondersteuning kunnen gebruiken. ,,Zij hebben in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen voor een bijdrage uit het fonds. De instellingen hebben aangegeven wat de schade is. Die bedragen zijn gebruikt bij de verdeling van het budget.’’

Gevolgen coronacrisis

In 2020 heeft de provincie 10 miljoen beschikbaar gesteld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Met het bedrag uit dit Noodfonds en een flinke bijdrage van de gemeenten (zij dragen 35 procent bij) was het eind 2020 al mogelijk om 100 instellingen ondersteuning te geven. Het geld dat nog over was is nu verdeeld. Gemeenten hebben wederom samengewerkt en in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen voor een bijdrage uit het fonds.

Zwaar getroffen

Zita Pels, gedeputeerde Cultuur: „Het is goed te zien dat de culturele sector weer publiek kan verwelkomen. Er worden opnieuw voorstellingen ingepland en tentoonstellingen geopend. Musea en monumenten hebben hun deuren weer geopend en verwelkomen inwoners én ook steeds vaker weer toeristen. Maar de culturele sector is enorm zwaar getroffen door de coronacrisis. Ook het afgelopen half jaar hebben veel instellingen wel kosten gemaakt en geen inkomsten gehad. Dat zorgt ervoor dat het voortbestaan vaak nog steeds onzeker is. Ik ben blij dat wij met het provinciale noodfonds en een cofinanciering van de Noord-Hollandse gemeenten de culturele sector nogmaals een steun in de rug kunnen geven.”

Meer ondersteuning

De provincie ondersteunt de culturele sector niet alleen met het Noodfonds. De provincie heeft ook subsidie beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van culturele instellingen, draagt bij aan het platform cultuurherstel en stelt binnenkort twee subsidieregelingen open: voor innovatie en samenwerking.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen