Geen feest achteraf, maar Klipperrace vanuit Enkhuizen is voor bemanningen al feestelijk genoeg. Nu de wind nog

Altijd weer een fraai schouwspel: de klipperrace.

Altijd weer een fraai schouwspel: de klipperrace.© archieffoto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Er doen minder klippers mee dan andere jaren en het feest achteraf in De Nieuwe Doelen wordt geskipt.

Maar de 46ste Enkhuizer Klipperrace voor binnenvaartklippers en aanverwante platbodems wordt dit weekeinde tenminste gezeild voor de kust van de Haringstad, en dat is op zich voor de bemanningen al een feestje.

De Commissie Enkhuizer Klipperrace verwacht zo’n 25 klippers aan de start, nadat de race van vorig jaar moest worden gecanceld. Thijs van Os: „Toen zouden we hem wel varen, maar op het laatst werden de maatregelen zo streng dat we niet genoeg mensen aan boord konden nemen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een vorige editie van de Klipperrace.

Een vorige editie van de Klipperrace.© archieffoto

Dat is nu anders. De organisatie is er klaar voor. Tot nu toe zijn er 25 inschrijvingen, niet alleen uit Enkhuizen, maar bijvoorbeeld ook uit Harlingen en Groningen. Minder dan andere jaren, erkent Van Os. „Sommige schippers wachten tot het laatste moment. Ze hebben het door de corona zo zwaar dat ze andere klussen voor laten gaan.”

In hoogtijdagen besloeg het deelnemersveld van de Klipperrace, die sinds 1975 wordt gevaren, 55 deelnemers. Gemiddeld zijn dat er tussen de 35 en 40, hoewel de race in de jaren zeventig met slechts tien deelnemers begon. Maar de animo is sindsdien gegroeid.

(Tekst gaat door onder de foto)

De ankerstart in het Krabbersgat tijdens een van de vorige klipperraces.

De ankerstart in het Krabbersgat tijdens een van de vorige klipperraces.© archieffoto

Het water voor de kust van Enkhuizen is waar de strijd gestreden wordt. Zaterdag is in het Krabbersgat de spectaculaire ankerstart voor de Driestedenrace, waarbij diverse boeien moeten worden gerond en het gaat om strategisch gebruik van de wind. Zondag wordt een Olympische baan gevaren worden. Daarbij draait het om tactisch inzicht en snelle manoeuvres.

Zilveren Klipper

De winnaars wacht onder meer de Zilveren Klipper en de Zilveren Haring van de stad Enkhuizen. Die wordt niet zoals traditie is tijdens een eindfeest in De Nieuwe Doelen uitgereikt. „Nog niet alles kan dit jaar, dus daar hebben we geen toestemming voor.”

Gekeken wordt nog hoe een feestelijk tintje aan de Klipperrace kan worden gegeven, maar de winnaars krijgen in elk geval hun prijs aan boord overhandigd. Nu de wind nog, een puntje van zorg. „Zaterdag ziet het er redelijk uit, maar zondag wordt het dobberen. En we hebben wel wat wind nodig.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen