Provincie en gemeenten zetten ruim 8 ton in voor steun aan culturele sector in West-Friesland

Stoommachines in het museum in Medemblik, altijd in trek bij jong en oud.

Stoommachines in het museum in Medemblik, altijd in trek bij jong en oud.© Foto Jaap van der Pijll

Martin Menger
Hoorn

De Museumstoomtram Hoorn/Medemblik en het Westfries Museum krijgen van de culturele instellingen in West-Friesland de meeste steun. Het geld komt beschikbaar van de provincie Noord-Holland, en van de betrokken gemeenten.

Van het totale budget in de provincie van 4,4 miljoen euro gaat iets meer dan acht ton naar de regio. Zo krijgt het Westfries Museum bijna 188 mille om de schade die door de coronaperiode is opgelopen weer in te halen.

Nog zeven andere instellingen in de regio komen in aanmerking voor de steun aan de culturele sector. Dat geld is vooral bedoeld om de klappen op te vangen omdat al zo lang geen (betalend) publiek kon worden ontvangen.

De Museumstoomtram is in dit geval de ’grootverdiener’ met een bijdrage van 286 mille, waarvan de gemeente een ton voor rekening neemt. In Hoorn krijgen ook het Museum van de Twintigste Eeuw (80 mille), kunstcentrum Hotel Mariakapel (10 mille) en Cinema Ooster-eiland (10 mille) een bijdrage.

De andere gelden gaan naar instellingen in Medemblik. Het gaat dan naast de stoomtram om het Bakkerijmuseum, dat een bijdrage krijgt van 97 mille. Verder krijgt kasteel Radboud ook een bijdrage in de tekorten, van 27 mille. Ook het Nederlands Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk doet mee en krijgt bijna een ton.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen