Atletiekvereniging Aro’88 gaat het veld in: estafetteloop voert dwars door Koggenland

Leon Scholte, aanjager van de estafettemarathon.© Foto aangeleverd

Ronneke van der Genugten
Obdam

Geen rondjes op de atletiekbaan, maar rennen over de weg. En dat niet alleen: de leden van atletiekvereniging Aro’88 klimmen zondag 10 oktober ook op de pedalen.

Leon Scholte, lopend lid is de drijvende kracht achter de eerste Estafette Loop Koggenland (ELK) die door de vereniging georganiseerd wordt.

,,De reden dat we naar buiten gaan, is tweeledig”, vertelt Scholte. ,,Lopen is een individuele sport. Het is ook aardig om eens met je loopmaatjes onderweg te zijn. De lopers zijn allemaal een schakel binnen een team. Daarnaast verbinden we de kernen binnen Koggenland met de af te leggen route.”

Wisselen

Deze route, waarbij Obdam, Hensbroek, Ursem, De Goorn, Avenhorn, Berkhout, Zuidermeer en Noordermeer, Wogmeer en Spierdijk worden aangedaan, wordt afgelegd in estafettevorm. ,,Er wordt elke kilometer gewisseld van lopen naar fietsen. Deze afwisseling maakt het mogelijk om teams samen te stellen van lopers met verschillend kaliber. Ze slepen er elkaar doorheen.”

Alleen lopen is in deze proefversie van de estafetteloop niet mogelijk, zo laat Scholte weten. ,,Een marathon voor individuele lopers stelt andere eisen aan de beveiliging en verzorging onderweg. Een aantal leden dat niet meedoet, wordt ingezet als vrijwilliger.”

De eerste starters van de hele marathon vertrekken om 11 uur vanaf de atletiekvereniging in Obdam. Halve marathondeelnemers worden tussen 12 en 13 bij het vertrekpunt verwacht. Inschrijven kan tot en met zaterdag 9 oktober. Zie Aro88.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen