Overeenkomst getekend: snelfietsroute tussen Bunschoten en Amersfoort komt eraan. Maar wel pas eind 2023

Eric Lorier
Bunschoten

Het netwerk van snelfietsroutes in de provincie Utrecht krijgt er weer een nieuw stukje bij, al is het nog wel even wachten tot het snelfietspad tussen Bunschoten en Amersfoort er daadwerkelijk is. Eind 2023 staat de opening gepland.

De wethouders Rick Beukers (Bunschoten) en Roald van der Linde (Amersfoort) hebben woensdagochtend samen met de Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee hun krabbel gezet onder een realisatie-overeenkomst. De snelfietsroute volgt logischerwijs de kortste route: langs de Amersfoortseweg. Dagelijks zijn er 2000 ’fietsbewegingen’ tussen Bunschoten en Amersfoort. Het idee is dat dat met tien procent gaat groeien.

Op snelfietsroutes krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en eerder groen bij verkeerslichten op de route. Om de snelfietsroutes te realiseren, worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden. Op de bredere paden krijgen fietsers voldoende ruimte om rustig naast elkaar te fietsen of juist in te halen. Er zijn onder meer ook snelfietsroutes gepland op de routes Utrecht-Soesterberg-Amersfoort en Amersfoort-Soest-Baarn-Hilversum.

De provincie Utrecht is druk met het aanleggen van snelfietsroutes omdat de fiets gezien wordt als een goed alternatief voor de auto bij woon-werkverkeer van maximaal een kilometer of 30. Behalve met strakke snelfietsroutes probeert de provincie de forens ook op andere manieren te verleiden de fiets te pakken. ,,Om het fietsgebruik te stimuleren bieden we de Ik fiets-app aan”, vertelt gedeputeerde Schaddelee. ,,Hiermee kun je punten verzamelen voor gefietste kilometers. De punten zijn in te wisselen voor een product of je kunt een bedrag storten voor een goed doel.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen