Bewegend Verleden: de bouw van Haarlem-Schalkwijk. Maar wie wil er wonen? [video]

Inrichten van je nieuwe flat in Schalkwijk: bloembakken aan het balkon.

Inrichten van je nieuwe flat in Schalkwijk: bloembakken aan het balkon.

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de bouw van de nieuwe Haarlemse wijk Schalkwijk, circa 1967.

Winkelcentrum Schalkwijk viert nu zijn vijftigjarig bestaan (foto’s halve eeuw winkelcentrum). De wijk is al bewoond sinds 1961 - drie jaar eerder dus.

Deze film van de bouw van de wijk is gemaakt rond 1967 door het M.E. van der Vegt-van der Outenaar en R. van der Outenaar: een echtpaar, zo ligt voor de hand.

Zo te zien filmen ze vanaf het balkon van hun spiksplinternieuwe flat hoe de weilanden om hen heen zijn veranderd in bouwterrein met metershoge bergen aarde. Buldozers en kiepwagens rijden op en neer, maar we zien dat ook nog paard en wagen wordt ingezet.

Van der Outenaar hangt de eerste bloembakken op het balkon. Beneden zijn mannen van de gemeente bezig met de aanleg van graszoden. We zien de aanplant van veel jonge boompjes. In de verte verrijzen nieuwe flats.

(Tekst loopt door onder de video)

De stichting Schalkwijk maakte zich rond die tijd zorgen over de nieuwe wijk, waar in 1968 ‘al vijfduizend gezinnen wonen’.

De stichting vreest dat de sociale structuur in de wijk achteruitgaat ‘als niet spoedig de juiste gemeenschappelijke voorzieningen worden getroffen’, meldt ze in het Algemeen Dagblad van 13 juni 1968. ‘Tot nu toe hebben alleen de scholenbouw en de aanleg van speelterreinen voor de jeugd min of meer gelijke tred gehouden met de woningbouw’.

Vandaag is er een schreeuwend tekort aan woningen. Hoe anders was dat in de tijd dat deze film werd gemaakt. In 1966 konden voor Schalkwijk geen bewoners worden gevonden voor de woningen.

Grond voor flats met 279 woningen bleef braakliggen. Er waren er in augustus 1966 maar 50 van verkocht, meldt dagblad De Tijd. In heel Nederland was sprake van ‘stagnatie in de woninghandel’.

’Steeds meer dure huizen leeg’, schrijft Het Parool op 15 augustus 1966: ,,In Haarlem (Schalkwijk) zijn koophuizen huurhuizen geworden en zelfs dat helpt nog niet voldoende om er bewoners voor te krijgen.”

Nu is het dus anders. Schalkwijk wordt fors uitgebreid.

Lees ook: Achterstandswijk of geliefd dorp? Schalkwijk is in Haarlem een wijk met twee imago’s. ’Vooral van buitenaf wordt er onterecht slecht over ons gedacht’

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Vrachtwagens met zand rijden af en aan.

Vrachtwagens met zand rijden af en aan.

De openbare ruimte voor de flats krijgen keurige graszoden.

De openbare ruimte voor de flats krijgen keurige graszoden.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen