Bewegend Verleden: bonte stoet verklede Alkmaarders, 1936 [video]

De Sjah van Perzië te paard passeert in de Langestraat de winkel van Pedroli met haar elektrische apparaten.

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de oktoberviering in Alkmaar in 1936.

De Alkmaarsche Courant van donderdag 9 oktober 1936 bevat een schitterend verslag van de 8 oktober-vieringen van de dag ervoor. In die tijd nog echt 8 oktober-‘herdenking’ genaamd…

Duizenden feestvierders hebben die donderdag de straten van Alkmaar gevuld. Toespraken, muziek en gezang wisselden elkaar af, evenals applaus, gelach en gejuich op de pleinen en in de kroegen.

Eén van de hoogtepunten die dag was de grote optocht. Een bonte stoet verklede Alkmaarders trok langzaam aan het massaal toegestroomde publiek voorbij.

Thema was dit jaar ‘Het Oosten’ en Oost ontmoette West in onder meer de Langestraat. Wat moet het een kleurrijk geheel zijn geweest.

Adolf Schalkwijk uit Bergen maakte met zijn 8 mm-camera een mooie opname van de optocht: zonder geluid en in zwart-wit. Komende vrijdag precies 85 jaar geleden!

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.