AZ-spelers gaan van ’ambulancepersoneel’ naar traditioneel paars: primeur in Leeuwarden

Sam Beukema in het nieuwe paarse shirt.© Foto AZ

Jeroen Haarsma
Alkmaar

AZ speelt de uitwedstrijd van komende zondag tegen Cambuur in een verfrissend kleurtje. Voor het eerst trekt de ploeg in het paars ten strijde.

AZ maakte vrijdag bekend dat het nieuwe derde tenue voor het eerst wordt gedragen in Leeuwarden.

De club laat weten dat het voor een paars shirt koos vanwege de geschiedenis van de thuisstad. ’Het paarse shirt is een verwijzing naar de kleding van de verdedigers van de stad tijdens Alkmaar Ontzet op 8 oktober. Op die dag herdenkt de stad ’het beleg van Alkmaar’, de belegering tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) door de Spanjaarden’, meldt de club op de eigen site.

Lees ook: Owen Wijndal die als wisselspeler tijd weet te rekken: de bloemen zijn duidelijk even bijzaak bij AZ

De meeste AZ-fans op sociale media lijken de keuze voor een paars shirt wel te waarderen. Dat was afgelopen seizoen wel anders, toen AZ koos voor een fluorescerend babyblauw/felgeel tenue. De presentatie van dat ’derde shirt’ zorgde onder AZ-supporters voor flink wat beroering. Het tenue werd al snel vergeleken met de werkkleding van ambulancepersoneel.

In dat veelbesproken shirt boekte AZ overigens wel een van de mooiste overwinningen van het seizoen: Feyenoord werd door de ’ambulancebroeders’ in De Kuip geklopt (2-3). Zondag in Leeuwarden wordt duidelijk hoeveel geluk het paars brengt.

AZ baarde vorig seizoen in De Kuip opzien met de felle shirts.© Foto ANP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen