Het kunstwerk met bijzonder staal van Tata Steel is onthuld in Amsterdam. ’De buizen geven na verloop van tijd een natuurlijke roestbruine kleur’ [video]

Het palenhuis met staal van Tata Steel.

Het palenhuis met staal van Tata Steel.© foto aangeleverd

Pieter van Hove
Amsterdam

Tata Steel heeft voor het eerst buizen gemaakt die bestaan uit een speciaal soort staal. Voor het kunstproject ’Het Palenhuis’ in de Amsterdamse Sluisbuurt - dat dinsdag is onthuld - heeft het staalbedrijf zogeheten ’weathering steel’ buizen gemaakt in de buizenfabriek in Zwijndrecht.

Het werk, gemaakt door kunstenaar Piet van Wijk, is een ode aan de heipaal, een twintig meter hoog huis op palen. Daarmee visualiseert Van Wijk hoe Amsterdam is opgebouwd uit miljoenen palen.

Lees ook: Tata Steel levert staal voor ’het Palenhuis’, een ode aan de heipaal, dat een ontmoetingsplek wordt voor bewoners van een nieuwe duurzame wijk in Amsterdam

Het kunstwerk staat in het meest zuidoostelijke punt van de Sluisbuurt en wordt een landmark genoemd. Verwachting is dat object fungeert als een ontmoetingsplek voor de bewoners van deze duurzame wijk. Tata Steel heeft voor het object 28 stalen buizen geleverd. Het Weathering staal is corrosiebestendig en heeft geen conservering nodig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De holle stalen buizen zijn duurzaam en sterk tegelijk. Conventioneel heien geeft geluids- en trillingsoverlast. Doordat in een holle buispaal op een voetplaat binnen de buis wordt geheid, is nauwelijks sprake van geluid en trillingen.

Er zijn al duizenden ronde stalen heipalen geleverd voor de renovatie van de houten funderingen onder het oude centrum. De constructiebuizen zijn corrosiebestendig, hebben geen conservering nodig en geven na verloop van tijd het kunstwerk een natuurlijke roestbruine kleur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen