Tiny houses op camping in Hoogwoud? Kritische vragen in raad Opmeer over geluidsoverlast, en horeca en permanente bewoning

Camping Boven ’t Maaiveld belooft een avontuurlijk verblijf in Hoogwoud.

Camping Boven ’t Maaiveld belooft een avontuurlijk verblijf in Hoogwoud.© Foto Boven ’t Maaiveld

Coen van de Luytgaarden
Opmeer

Camping Boven ’t Maaiveld in Hoogwoud krijgt in de toekomst mogelijk toestemming voor de oprichting van tien tiny houses. Ook komt er meer ruimte voor extra kampeerplaatsen.

Dat blijkt uit ambtelijke stukken van het college in Opmeer dat reageert op kritische vragen van de fractie Gemeentebelangen over de toekomstplannen van deze camping.

Camping Boven ’t Maaiveld aan de Oosterboekelweg werd afgelopen zomer door Janneke Beers en Kees Vriend overgenomen van de familie Klomp die het terrein veertig jaar lang als camping Halfweg exploiteerde.

(Tekst gaat door onder de foto)

Janneke Beers en Kees Vriend hebben hun ultieme droom waargemaakt, hun eigen camping.

Janneke Beers en Kees Vriend hebben hun ultieme droom waargemaakt, hun eigen camping.© Foto Boven ’t Maaiveld

Janneke en Kees willen hun camping in de toekomst ombouwen tot een comfortabele plek ’voor paradijsvogels’, waar tegelijkertijd ruimte blijft om ’avontuurlijk’ te verblijven, leggen ze uit op hun website.

Met hun huidige verblijf Tiny House Florissant nemen zij alvast een voorschot op hun plannen. ’Dit kleine houten huisje is opgetrokken uit duurzaam hout. Op een paar vierkante meter heb je alles bij de hand’, staat op hun website. ’Hier kun je iets luxer en toch klein, gezellig en een tikkie kneuterig logeren’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het tiny house op de camping dat model staat voor de overige modellen die zij in de toekomst willen plaatsen.

Het tiny house op de camping dat model staat voor de overige modellen die zij in de toekomst willen plaatsen.© Foto Camping Boven ’t Maaiveld

Aan ambitie geen gebrek bij de kersverse campingeigenaar. Toch bestaan er behoorlijke twijfels bij de fractie Gemeentebelangen. Die heeft schriftelijke vragen gesteld over de ruimtelijke onderbouwing en de huidige gang van zaken op het recreatieterrein.

Zo vraagt GB zich af, of de uitbreiding van de camping wel strookt met de gevoeligheid van weidevogels en of de natuurlijke zichtlijnen van het buitengebied wel intact blijven.

Ook worden er vraagtekens geplaatst bij het fenomeen ’ondergeschikte horeca’. Dat houdt volgens het college in dat ’de geboden horecafaciliteit ondergeschikt is aan de functie kamperen en dat deze uitsluitend bedoeld is voor campinggasten’.

Bestemmingsplan

Het college van Opmeer bereidt een nieuw bestemmingsplan voor dat ruimte biedt voort een tiental ’recreatieverblijven’ die ’na realisatie het hele jaar door blijven staan’.

Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat permanente bewoning niet is toegestaan. ’Er zullen afspraken worden gemaakt om permanente bewoning niet mogelijk te maken’, stelt het college.

Camping Boven ’t Maaiveld ligt aan de Oosterboekelweg nr. 4, niet ver van tuincentrum De Boet. Verderop ligt camping camping De Gouwe. Recreanten vinden hier een ideale uitvalsbasis voor fiets en wandeltochten in het hart van West-Friesland.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen