Een jaar later dan gepland mag AZ eindelijk in de Youth League aan de bak

Theo Brinkman
Alkmaar

Een jaar later dan gepland komt het hoogste jeugdelftal van AZ woensdag in actie in de Youth League, de jeugdversie van de Champions League.

AZ onder 18 speelt in de eerste ronde tegen Gabala uit Azerbeidzjan. Het team begint met een uitwedstrijd. De return is op 19 oktober in Wijdewormer. ,,Het is een pittige loting, mede door de reis. Het is bepaald niet om de hoek’’, zegt Paul Brandenburg, hoofd jeugdopleiding van AZ. Het elftal vloog, met een een overstap in Kiev, naar Bakoe en moest daarvandaan midden in de nacht nog drie uur met een bus naar Gabala. ,,Na de wedstrijd hebben ze ook weer een gebroken nacht, want dan moeten rond drie uur ’s nachts het hotel uit en met de bus weer terug naar het vliegveld in Bakoe.’’

AZ plaatste zich voor het toernooi doordat AZ onder 19 koploper was in de eredivisie toen de competitie anderhalf jaar geleden werd afgebroken vanwege de coronapandemie. De Youth League ging vervolgens niet door vanwege alle reisbeperkingen in Europa. Dit seizoen wordt het toernooi alsnog gespeeld. Het is voor het eerst dat AZ eraan meedoet.

Het elftal van AZ dat tegen Gabala gaat spelen, bestaat uit spelers van onder 18 en Jong AZ. In dat belofteteam spelen diverse spelers die nog jong genoeg zijn om aan de Youth League mee te doen. Zo zijn onder anderen keeper Sem Westerveld en middenvelder Fedde de Jong mee. Zij speelden al regelmatig met bij Jong AZ.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen