AZ laat misère even achter zich en brengt de lach terug in Alkmaar. Ruime zege op Go Ahead Eagles [video]

Theo Brinkman
Alkmaar

Wekenlang was het bij AZ hetzelfde liedje: het voetbal was helemaal niet zo slecht, maar het resultaat was wel elke keer beroerd. Met die trend werd zondagmiddag resoluut gebroken. In de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles was niet alleen het voetbal naar behoren, ook de uitslag mocht er zijn: 5-0.

Lachende gezichten bij de reservespelers in de dug-out van AZ, aan het einde van de eerste helft. Allemaal kijken ze naar Sam Beukema, hun medespeler, die wat ongemakkelijk kijkt.

Beukema is zojuist toegezongen door de fans van AZ en even later doen de supporters van Go Ahead Eagles hetzelfde. ‘Sammie hoort in Deventer’, zingt de aanhang van de Eagles. Beukema, afgelopen zomer door AZ gekocht van Go Ahead, is populair, da’s duidelijk.

(Tekst gaat verder na de foto)

Stemming

De ontspannen reactie van de reserves gaf aardig weer hoe de stemming bij AZ op dat moment was. Er kon weer gelachen worden. Na weken met slechte resultaten stond AZ deze zondagmiddag eindelijk weer eens op een comfortabele voorsprong: 2-0 tegen Go Ahead Eagles.

Al na vier minuten opende Jesper Karlsson de score. Hij had een zee van ruimte nadat Go Ahead de bal rond de middenlijn verloor en AZ er snel uitkwam. Een half uurtje later verdubbelde Dani de Wit de voorsprong door een rake kopbal. Het was De Wits tweede doelpunt van het seizoen en dat zal hem deugd doen, want de aanvallende middenvelder is een van de spelers van wie dit seizoen goals worden verwacht.

Letschert

Bij AZ was de opstelling op één plek gewijzigd ten opzichte van de uitwedstrijd tegen FC Twente van afgelopen donderdag. Pantelis Hatzidiakos stond nu in de basis als vervanger van Timo Letschert. Trainer Pascal Jansen had Letschert deze zondag helemaal buiten de wedstrijdselectie gehouden.

Daarmee strafte hij Letschert voor diens vreemde actie in Enschede. Letschert, die tegen Twente al na ruim twintig minuten werd gewisseld, liet de spelersbus staan en stapte bij familie in de auto.

(Tekst gaat verder na de foto)

De twee doelpunten waren niet de enige hoogtepunten van de eerste helft. Enkele andere aanvallen van AZ leverden ook mooie momenten op. Albert Gudmundsson en Dani de Wit schoten allebei op de paal en een schot van Jesper Karlsson leverde maar net geen doelpunt op. De bal ging onder het lichaam van Warner Hahn door, maar nog voor de lijn kon de keeper het herstellen.

Spektakel

Een fijne middag derhalve voor AZ, dat slechts af en toe in verlegenheid werd gebracht door Go Ahead Eagles, terwijl die ploeg eerder in de week tegen PSV toch de ene kans na de andere creëerde. Go Ahead verloor nipt (1-2), maar had wel voor spektakel gezorgd. Dat lukte de club uit Deventer nu niet, ondanks het behoorlijke positiespel dat trainer Kees van Wonderen zijn elftal laat spelen.

Twintig minuten voor tijd konden de supporters van beide clubs juichen, toen Sam Beukema als invaller in het veld kwam. Hij verving Hatzidiakos. Zo kreeg Beukema voor het eerst dit seizoen speeltijd op zijn eigen positie in het centrum van de verdediging. Bij zijn vorige twee invalbeurten werd Beukema ingebracht als stormram in de spits.

(Tekst gaat verder na de foto)

Daar was hij dit keer niet nodig. AZ hield de 2-0 voorsprong tot in de slotfase vast en maakte het feest daarna nog wat groter door de score op te voeren naar 5-0. Jesper Karlsson benutte een penalty (na ingrijpen van de VAR gegeven vanwege een overtreding op invaller Hakon Evjen) en de even eerder ingevallen Zakaria Aboukhlal scoorde uit een counter.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het prachtige slotakkoord kwam van Tijjani Reijnders. De middenvelder, die voor het eerst dit seizoen negentig minuten speelde, haalde van dertig meter uit en maakte zo in de blessuretijd de mooiste treffer van de middag.

AZ – GA Eagles 5-0

4. Karlsson 1-0, 29. De Wit 2-0, 83. Karlsson (pen.) 3-0, 86. Aboukhlal 4-0, 90+. Reijnders 5-0.

Toeschouwers: 13.612.

AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos (71. Beukema), Martins Indi, Wijndal (46. Witry); Midtsjø, De Wit, Reijnders; Gudmundsson (66. Evjen), Pavlidis (83. Aboukhlal), Karlsson.

GA Eagles: Hahn; Deijl, Nauber, Kramer, Kuipers; Lucassen (39. Rommens), Botos (62. Bourhane), Brouwers (83. Berden); Cordoba, Cardona (62. Lidberg), Oratmangoen (62. Heil).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen