Verhuizing van Hoogvliet-supermarkt naar Stam-garage is zoveelste voorbeeld schijnparticipatie in Hilversum | Opinie

De Hoogvliet-supermarkt aan de Admiraal de Ruijterlaan.

De Hoogvliet-supermarkt aan de Admiraal de Ruijterlaan.© Archieffoto: Studio Kastermans

Eduard Hafkamp en Tamara Apperloo
Hilversum

Het college van B en W van Hilversum stelt de raad voor om het licht op groen te zetten voor de verhuizing van de Hoogvliet-supermarkt locatie Chatham aan de Admiraal de Ruijterlaan naar de stamgarage aan de Bosdrift. Dit naar aanleiding van een brief van Hoogvliet Beheer.

De manier waarop Hoogvliet Beheer toch de eigen plannen door wil drukken over de rug van de omwonenden en lokale ondernemers is stuitend. En dat er vervolgens kritiekloos door het college akkoord wordt gegaan, doet bijna vermoeden dat het hier om een een-tweetje met de Hoogvliet gaat.

Dit is het zoveelste voorbeeld van schijnparticipatie en kan wat ons betreft gezien worden als minachting van de inwoners door het bestuur.

Al eerder in 2019 hebben omwonenden en ondernemers een duidelijk standpunt ingenomen: de verhuizing van de Hoogvliet naar de Bosdrift is niet gewenst. De omwonenden en ondernemers aan de Admiraal de Ruijterlaan willen de supermarkt daar niet kwijt. De omwonenden van de Bosdrift willen geen Hoogvliet. De in 2019 gehouden onderzoeken naar onder meer de parkeeroverlast zijn niet representatief, en met de schaalgrootte van de geplande supermarkt is er sprake van zeer ernstige overlast.

(Tekst gaat door onder de foto)

Garage Stam (rechtsonder) aan de Bosdrift.

Garage Stam (rechtsonder) aan de Bosdrift.© Foto: Cyclomedia

Gouden wattenstaaf

Begin 2020 heeft de SP een gouden wattenstaaf uitgereikt aan de Hoogvliet wegens niet luisteren naar omwonenden en wat blijkt anno 2021, er wordt nog steeds niet geluisterd!

En inmiddels lijkt het wel alsof het college, dat ons inwoners zou moeten vertegenwoordigen en beschermen, niet objectief is. Sterker nog, het college heeft bij het opstellen van het commissievoorstel klakkeloos de inhoud van de brief en argumentatie van Hoogvliet Beheer overgenomen. Hierin stellen zij dat de uitbreidingsvariant op de huidige locatie geen optie is en verhuizing naar de Bosdrift de enige mogelijke optie.

Lees ook: Hilversums college wil Hoogvliet heel graag voor Zuid behouden. Dus wordt er wéér gepraat over verkassen supermarkt van de Admiraal de Ruyterlaan naar garage Stam aan de Bosdrift

Hoezo is dit de enige optie? De behandelend ambtenaar had hier kritische kanttekeningen kunnen plaatsen, want deze afweging wordt nergens deugdelijk onderbouwd of toegelicht.

Er zijn namelijk legio opties. Er is een nijpend te kort aan woningen, dus is de transformatie van de Stamgarage naar een woonbestemming onderzocht?

Negatieve impact

De locatie aan de Bosdrift is een woonlocatie bij uitstek! Of een maatschappelijke bestemming? Is er überhaupt wel behoefte aan een enorme supermarkt midden in een gemoedelijke woonwijk? Want de grootte van de supermarkt die wordt voorgesteld is geen gezellige buurtsuper meer te noemen en heeft per definitie negatieve impact op de hele omgeving.

De slinksheid van het voorstel van Hoogvliet Beheer zit erin dat er een akkoord wordt gevraagd op het starten van een participatietraject. Alleen is er helemaal geen sprake van participatie. Het voorgestelde traject is niet voor omwonenden om mee te denken, het is een kwestie van slikken of stikken.

Dit is typisch een voorbeeld van een schijnparticipatietraject. Omwonenden en ondernemers mogen helemaal niet echt meedenken. Ze mogen in het beste geval slechts meedenken over het ’hoe’ de verhuizing zal plaatsvinden, maar zeker niet over ’of’ dit überhaupt een wenselijke situatie is en wat eventueel andere mogelijkheden zijn.

Meedenken

De kern van de vraag die gesteld zou moeten worden is niet zozeer de vestiging van de Hoogvliet aan de Bosdrift, maar de wijziging van het bestemmingsplan van de Stamgarage. Juist voor een wijziging van het bestemmingsplan is participatie nodig. Maar in dit geval mogen de belanghebbenden uitsluitend meedenken over het plan tot vestigen Hoogvliet.

De inzet van participatie zou hier moeten zijn de bestemming van de Stamgarage. En hier kunnen bijvoorbeeld ook woningen worden gerealiseerd, of creatieve industrie wat toch echt booming is in Hilversum. Dit zou ook beter passen bij een mooie groene laan die je naar de hei leidt dan een megasupermarkt met (parkeer)overlast.

Er moet aandacht komen voor wat er wél mogelijk is binnen de bestemming.

Hopelijk zijn de raadsleden alert en stellen zij wél de kritische vragen waar het college in gebreke is gebleven. Want van participatie is hier geen sprake, er wordt ons niks gevraagd.

Eduard Hafkamp en Tamara Apperloo

Namens de VVE Bosdrift, omwonenden, bewoners van de Bosdrift

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen