Odin’59 knokt zich naar overwinning en neemt in zesde ronde afscheid van onderste plaats

Thom de Vries viert zijn goal voor Odin’59. De aanvaller maakte er twee tegen Dovo.

Thom de Vries viert zijn goal voor Odin’59. De aanvaller maakte er twee tegen Dovo.© Foto Ronald Goedheer

Henny Beijer
Heemskerk

Odin’59 boekte zaterdagmiddag thuis tegen Dovo de eerste overwinning van het seizoen. De ploeg van Alex Geenaert beloonde zichzelf na 90 minuten werkvoetbal met een geflatteerde 4-1 zege.

Goed was het allerminst wat de thuisploeg op het eigen sportpark Assumburg liet zien. Maar het resultaat vergoedde veel. Heel veel, vond ook Geernaert: „Hier waren we aan toe. De opdracht vooraf was de drie punten in eigen huis te houden en daar zijn we in geslaagd. Dat is wat nu even alleen maar telt.”

Dat de geelhemden het vooralsnog van keihard werken moeten hebben, is in de eerste fase van de competitie wel duidelijk geworden. Als excuus voor de zeer matige seizoenopening mag weliswaar worden aangehaald, dat Geernaert nog geen enkele wedstrijd met een compleet fitte eerste keus kon starten. En ook zaterdagmiddag waren er weer mutaties: Dustin Mijnders zat deel twee van zijn schorsing uit, Kick Groot ontbrak vanwege een dijbeenblessure. Thom de Vries en Nick Burger, beiden hersteld maar nog niet toe aan een hele wedstrijd, begonnen op de bank, evenals de volledig herstelde Geoffrey Acheampong.

Lange bal

Vanaf de aftrap zette Dovo direct heel veel druk op de Odin-defensie, die aanvankelijk dan ook amper aan opbouwen toe kwam. Pas in de 14e minuut viel het eerste aanvallende feit te noteren. Een half geblokt schot hobbelde onbedoeld bijna nog bij Dovo over de doellijn. Aan de andere kant had keeper Joost Meendering toen al de redding van de dag op zijn naam staan.

Waar Dovo het spel maakte, drukte en elke gastheer afjaagde, restte de thuisploeg niet veel meer dan de lange bal. Dat was ook de oplossing die Sem van Amersfoort in minuut 23 koos. De bal belandde wonderwel precies op het hoofd van Ahmed al Mahdi, die Dovo-keeper Jeroen Vrolijk verschalkte. Precies een kwartier, en twee knappe maar niet op waarde geschatte acties van Joey Kooge later, trokken de bezoekers de stand gelijk. Een afgeslagen corner leidde een counter in, die door Lulinho Martins met een ziedend schot succesvol afdrukte.

Direct na rust leken de bezoekers door te pakken. Tot twee keer toe ontsnapte Odin. Zo ongeveer de eerste echt vlijmscherpe uitbraak van de Heemskerkers leverde nota bene een voorsprong op. Mart Willemse stoomde op over links, gaf voor en bereikte de verder ongelukkig spelende Clifton Gorissen die bij de tweede paal binnentikte.

Zelfvertrouwen

Zo stond de wedstrijd eigenlijk een beetje op zijn kop. Immers, Odin worstelde en knokte de meeste tijd zonder veel perspectief, terwijl Dovo voetballend de bovenliggende partij was en eigenlijk alleen faalde in de laatste fase van de talrijke aanvallen. En lag Meendering niet in de weg, dan was het wel de paal of een blokkende verdediger.

Met De Vries voorin voor Gorissen en Burger terug in de defensie als vervanger voor Grammendis, waardoor Aarts naar het middenveld verhuisde, maakte Odin zich op voor het slotoffensief van de bezoekers. En nu viel het allemaal toch ineens wel een keer op zijn plek. Eerst rondde De Vries een een-tweetje met Al Mahdi doeltreffend af, om een kwartier later op aangeven van Joey Kooge de 4-1 te maken. Dovo stond toen al met 10 man nadat Rodney Kemp met een ernstige schouderblessure naar de kant was gegaan. „Dat we er uiteindelijk vier maken is prima natuurlijk”, vond Geernaert. „Belangrijker is de boost voor het zelfvertrouwen, dit hadden we allemaal even nodig.”

Voetbal zaterdag derde divisie

Odin’59 - Dovo 4-1

23. Al Mahdi 1-0, 37. Martins 1-1, 56. Gorissen 2-1, 74. De Vries 3-1, 85. De Vries 4-1

Odin’59: Meendering; Ben Chekh, Aarts, Van Amersfoort, Willemse; Jager, Grammenidis (68. Burger), Lanting; Al Mahdi, Kooge (88. Vahle), Gorissen (68. De Vries).

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen