Veel vandalisme voorafgaand aan Duitse verkiezingen

ANP Producties | Bron: ANP

De Duitse autoriteiten hebben zo'n 4200 strafbare feiten geregistreerd die verband houden met de verkiezingen van zondag. Het gaat in veel gevallen om vandalisme, bericht de krant Welt am Sonntag. Vooral verkiezingsposters moesten het ontgelden. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zegt dat sprake lijkt te zijn van een soort "pandemie-extremisme".

De autoriteiten noteerden in aanloop naar de stembusgang naast vandalisme ook verkiezingsgerelateerd geweld en beledigingen, schrijft de krant. Die baseert zich op cijfers die zijn aangeleverd door Duitse deelstaten. Alleen Hessen kwam niet met exacte cijfers.

Duitsers kiezen zondag een nieuw parlement en daarmee ook een opvolger voor Angela Merkel. Die stopt na zestien jaar en vier ambtstermijnen als bondskanselier. Haar partijgenoot Armin Laschet en de sociaaldemocraat Olaf Scholz van de SPD worden gezien als de grootste kanshebbers om haar straks op te volgen.

Minister Spahn wees in de krant op de verharde sfeer tijdens campagnetijd en legde een verband met de pandemie. Hij zei dat het de eerste verkiezingen waren waarin hij meemaakte dat groepen mensen "op agressieve wijze zo'n beetje ieder openbaar evenement verstoren".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.