Kanovereniging met ledenstop, woongroep zoekt extra vrijwilligers; door het dorp tijdens ’Over en Uitgeest’

Zingende Zwanen voor de katholieke kerk.

Zingende Zwanen voor de katholieke kerk.© Foto Ronald Goedheer

Ton de Lange
Uitgeest

Als ervaren man uit kajakken met een jongere van vijftien, dat kan, maar vraag je wel af: ’Ik kan hem eventueel redden, maar kan hij mij wel redden?’ Daar gaat voorzitter Peter Beentjes van Kanovereniging Uitgeest zaterdag op in bij ’Over en Uitgeest’, de route waarlangs zo’n veertig clubs en instellingen zich presenteren.

Beentjes en de zijnen ontvangen bezoekers bij hun loods aan de dorpshaven bij de Meldijk. Het gaat hen meer om gezicht laten zien, want de 31 jaar oude vereniging met 140 leden heeft zelfs een wachtlijst. De loods ligt vol en daar zit geen stofboot tussen, ofwel allemaal boten die worden gebruikt. Naast de jaarcontributie van 100 euro betaal je 80 euro voor deze ligplaats. Henk Schadewijk (70) komt met zijn kajak net terug van een rondje De Woude (12 kilometer), maar de club gaat ook de Waddenzee op of de Waal af. Daarnaast continu instructie, zoals ’eskimoteren’ en reddingsoefningen in het zwembad. ,,We hebben een stijgende lijn”, aldus Peter. ,,Misschien door corona. Veel sporten waren niet mogelijk, maar kajakken wel.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Henk Schadewijk is net terug van een rondje De Woude.

Henk Schadewijk is net terug van een rondje De Woude.© Foto Ronald Goedheer

Voor de katholieke kerk aan de Langebuurt zitten de Zingende Zwanen, het koor van Stichting Uitgeester Senioren. Onder begeleiding van drie accordeons, een fluit en gitaar (’de trommelaar kon niet’) dirigeert Karin Ravenstijn de twintig oudere dames door ’De Kristalwals’ of ’Soerabaja’. Tussen de dames overigens ook één statige heer. Het is tachtiger Henk Munnich, uit Heerhugowaard maar geboren in Jokjakarta op Java. ’Soerabaja’, een van de jaren zestighits van Anneke Grönloh, is zijn lievelingslied. Karin: ,,We zijn normaliter met 25, maar in de oefenzaal van dorpshuis De Zwaan is wel plek voor het dubbele. Zou mooi zijn als er vandaag tien bij komen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Binnentuin van de woongroep.

Binnentuin van de woongroep.© Foto Ton de Lange

Het is even zoeken, maar dan heb je ook wel wat: een fraaie binnentuin, vlakbij de Dokter Brugmanstraat. Daar zitten bewoners en begeleiders van Stichting Woongroep Uitgeest. Acht jaar geleden ging die van start, met fraaie zelfstandige woningen voor negen mensen met een verstandelijke beperking of aanverwante stoornissen zoals autisme of Asperger. Het laatste is het geval bij de oudste bewoner, Hans de Reus (43), welbespraakt en feitenkenner. Na veertien jaar bij Crown Van Gelder werkt hij sinds een jaar bij Tata Steel. Daar gaat hij straks helpen bij onderzoek naar de kwaliteit van staal.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hans de Reus in zijn keuken.

Hans de Reus in zijn keuken.© Foto Ton de Lange

Zijn ouders wonen om de hoek en namen het initiatief voor de woongroep. ,,Ze hebben het met andere ouders in vijf jaar gerealiseerd, dat is toch knap.” Dit in samenwerking met onder andere de organisatie SIG, gemeente en corporatie Kennemer Wonen. Voor zijn gelijkvloerse appartement (80 m2) rekent de corporatie 800 euro maandhuur. Dit vertelt Hans nadat we zijn ingegaan op zijn uitnodiging op de voordeur: ’Pak nu je kans, laat je hier rondleiden door Hans!’ Het is zijn bijdrage aan het doel van de dag: extra vrijwilligers. Nu zijn er vier die koken en drie die met de bewoners bijvoorbeeld uit wandelen gaan. ,,Het mooiste is een-op-een, dus voor elke bewoner een vrijwilliger”, zegt een begeleidster.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen