Voetbalsters VV Alkmaar maken kennis met het fenomeen Feyenoord: ’Supermooi als er veel publiek is, ook als de mensen voor de tegenstander juichen’

Keepster Femke Liefting richt zich na twee vroege tegengoals weer op met een redding.© Foto Martin de Haan

Cas Broxterman
Alkmaar

Een volle parkeerplaats, spandoeken met ’Wij zijn Feyenoord’ achter het doel en iedereen met shirts en sjaals met het Feyenoord-logo erop. VV Alkmaar maakte in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen kennis met een nieuw fenomeen in de vrouwen eredivisie.

De ploeg uit Rotterdam doet dit jaar voor het eerst mee op het hoogste niveau voor vrouwelijke voetballers. Fans reizen Feyenoord nu al overal achterna. Zo ook naar Alkmaar. ’Hand in hand, kameraden’, klonk het vlak na het eerste fluitsignaal. Toen het gezang van de Rotterdamse fans na een seconde of twintig even stopte, had Emmeke Henschen de eerste treffer al kunnen maken.

Een van de speelsters die nooit eerder op het veld stond bij een wedstrijd met zo’n levendige sfeer aan de Robonsbosweg, is Femke Liefting. De zestienjarige keepster zat voor de coronatijd aanbrak vaak als supporter op de tribune. ,,Ik was een fanatieke fan”, stelde ze na afloop van de met 1-2 verloren wedstrijd. ,,Heel vaak heb ik op de tribune gezeten en vond ik de atmosfeer, met publiek langs de lijn bij het eerste, heel bijzonder.” Nu ze zelf binnen de lijnen staat in de hoofdmacht geniet ze met volle teugen van de supporters. Zelfs als die voor de tegenstander juichen. ,,Ik zal me er niet zo snel door laten afleiden. Het houdt me juist scherp als die mensen langs de kant staan te zingen. Ik vind het supermooi als er veel publiek is.”

Dat het aanvoerster Henschen niet lukte Feyenoord in minuut één te pijnigen, hielp de bezoekers om in de wedstrijd te komen. Wat heet: in de twaalfde minuut stond het al 0-2. Sophie Cobussen was in beide gevallen de doelpuntenmaker.

In het vervolg van de eerste helft was het woord grotendeels aan Alkmaar. Lukte het Feyenoord een keer uit te breken, dan stond Liefting op de goede plek. Aan de andere kant van het veld was de aansluitingstreffer van Charlotte Hulst een beauty. Ze volleerde de bal uit de lucht over de uitlopende Feyenoord-keepster heen.

Alkmaar had voor de rust al de gelijkmaker moeten scoren om er nog een wedstrijd van te maken. Dat lukte niet, waardoor Feyenoord in de tweede helft achterover kon leunen. Alkmaar probeerde met alle macht langszij te komen, maar liep zich stuk op de Rotterdamse verdediging. De grootste kans na de rust was zelfs voor Feyenoord, de bal viel op de lat boven Liefting. Die derde klap bleef haar bespaard. ,,Ik denk dat we alleen in het begin de scherpte misten’’, analyseerde de keepster. ,,We hebben voor de 2-2 gestreden, maar het zat er net niet in.”

voetbal

vrouwen eredivisie

VV AlkmaarFeyenoord 1-2

Scoreverloop: 4. Cobussen 0-1, 12. Cobussen 0-2, 25. Hulst 1-2

Opstelling VV Alkmaar: Liefting; Roosjen (82. Breewel), Ruiter, N. Stoop, Mol; Hulst (75. Nottet), Kruijthof, M. Stoop, Henschen (46. Maass), Tuin (75. Van der Most); Koopman.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen