’Vriendschap met Eddy Merckx aan overgehouden’, Laura Verhoeven kent klassiekers op haar duimpje

Laura Verhoeven.© United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer

De week zit erop. Voor Laura Verhoeven wacht een sportief weekend. Met hardlopen en grote kans dat ze ook op haar racefiets stapt.

Want sport en sportiviteit lopen als een rode draad door haar leven. Laura is lid van de Dinsdagavondgroep van atletiekvereniging Suomi in Santpoort-Noord en met die groep loopt ze de hele maand september kilometers voor het Rode Kruis.

,,Met hardlopen ben ik zo’n vier jaar geleden begonnen, toen ik m’n conditie wilde verbeteren. Dat ging best lekker en ik ben vervolgens ook voor mezelf in het duin gaan lopen. Dat is nu het trailrunnen geworden, een beetje crosscountry door de natuur rennen.”

Leuk om te doen in het weekend?

,Zeker. Ik loop elke zaterdagmorgen tussen de 10 en 15 kilometer en soms doe ik de 21 kilometer trail run in de duinen. Dan maak ik onderweg ook foto’s van wat ik tegenkom en die plaatjes zet ik dan op de Strava-app, een app die precies de afstand en de hoogtemeters bijhoudt en waar ik welke afstand heb gelopen.”

Is dat een goed begin van je weekend?

,,Zeker. Als dan thuiskom, maak ik een lekkere smoothie voor mezelf klaar, eentje met veel groente, noten en zaden. Dat is dan ook het eerste wat ik tot me neem, want ik eet nooit voordat ik ga hardlopen. Dat heb ik ooit geleerd van Leo Pruimboom, professor in de orthomoleculaire geneeskunde.”

,,Nu we het over het weekend hebben: op zondagmorgen lees ik steevast de nieuwsbrief van Junglen Zwaan, een expert met veel kennis van gezonde voeding. Dat lees ik altijd graag.”

Sport is dus belangrijk voor je.

Ze knikt: ,,Zolang als ik me kan herinneren ben ik al met sport bezig. Ik ben ooit begonnen met voetballen. Later werd het hockey, ik heb nog een paar jaar hoofdklasse gespeeld bij HGC, daar ben ik in 1980 nog landskampioen mee geworden ”

Wanneer kwam het wielrennen in je leven?

,,Vrij laat eigenlijk. Ik was al 36 toen ik met het wielrenvirus besmet raakte. Ik was destijds fysiotherapeut en gaf toen een cursus over belasting aan het GVB waar ook Herman Cohen aanwezig was, die trainer was van toerclub HECO. Hij vroeg ik soms een keertje mee wilde fietsen. Dat heb ik gedaan en het ging me goed af. Ik vond het zo leuk dat ik in 1996 een echte racefiets en wielerkleding kocht. Want dat jaar besloot ik wielerklassiekers als de Amstel Gold Race, Luik Bastenaken Luik en lange dagkoersen te fietsen, tot zo’n 250 kilometer. Ik ben dat jaar ook wedstrijden gaan rijden, de cyclo’s in België en Frankrijk. Ik heb zes keer meegedaan aan de La Marmotte, met podiumplaatsen. Aan die cyclo’s heb ik nog vriendschap met Eddy Merckx overgehouden.”

Ze vertelt dat ze het wielrenwereldje uiteindelijk vaarwel zei, omdat het ’toch niet helemaal mijn wereld was’. Een nieuw project rijpte in haar geest: de Alpe d’HuZes, fietsen voor het goede doel door onder andere de roemruchte Alpe d’Huez in Frankrijk te bedwingen.

,,Alpe d’HuZes is toen samen met Coen van Veenendaal, Peter Kapitein en nog 64 anderen ’geboren’. We zijn in 2006 klein begonnen, maar het werd elk jaar groter. Na vijf jaar Alpe d’HuZes ben ik ermee gestopt, het werd me te groot. Sinds 2011 span ik me in voor Ride4Kids, een organisatie die zich inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte.”

Hoe kijk je vooruit?

,,Positief. Ik blijf lekker sporten. Ik geef, zoals elk jaar sinds 2006, eind april volgend jaar klimkracht- en technisch leren dalen-training in de Ardennen. Daar heb ik nu al heel veel zin in.”

Hoe brengt u het weekeinde door? De krant is benieuwd naar uw favoriete plekken in Velsen. Welke bakker heeft het lekkerste brood, waar is het fijn (buiten) sporten en welke horecagelegenheid bezoekt u het liefst, enzovoort. Ook een keer in de krant? Mail naar kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen