Werkstraf voor Nieuwedieper die dreigende berichten stuurde aan ex en nieuwe vriend. ’Ik ga je door je hoofd schieten’

© Foto ANP

1 / 2
Frits Verhagen
Den Helder

De 28-jarige Chris F. uit Den Helder moet als straf 24 uur werken, omdat hij in mei en juni dit jaar zijn ex-vriendin en haar partner per e-mail of via WhatsApp met de dood heeft bedreigd. De Alkmaarse politierechter Rutten legde de Nieuwedieper vrijdag ook een voorwaardelijke celstraf op van 26 uur. Daarnaast mag F. geen contact hebben met zijn ex en haar nieuwe vriend.

Chris F. zei aan het begin van zijn proces dat hij al genoeg is gestraft doordat hij geruime tijd zijn kind niet mag zien. De man kreeg een contact- en gebiedsverbod opgelegd door de dreigende berichten die hij verstuurde.

De Nieuwedieper schreef teksten als ’ik ga je door het hoofd schieten’ naar zijn ex en haar partner. Ook de gezinsvoogd werd ernstig bedreigd. Volgens F. is zij er schuldig aan dat hij zijn kind niet mag zien. Dat heeft hij in niet erg aangename woorden aan haar laten weten. De hulpverleenster durfde zelf geen aangifte te doen tegen F.

Gestraft

Chris F. zei tegen de rechter te begrijpen dat hij met zijn berichten in de fout is gegaan. „Maar ik weet niet wat ik er nu nog mee moet. Ik ben al gestraft.”

De man zei verder dat hijzelf ook voortdurend wordt bedreigd. Zo zou geregeld de voordeur van zijn woning zijn vernield. „Wie gaat die schade betalen?”

Voorwaardelijke celstraf

Officier van justitie Hof vond bewezen dat F. drie mensen heeft bedreigd. Volgens haar hebben de slachtoffers daar flink onder te lijden. Zij eiste een werkstraf van 24 uur, een voorwaardelijke celstraf van drie weken en een gebieds- en contactverbod.

Raadsvrouw Engels vroeg de celstraf achterwege te laten, omdat het averechts zou kunnen werken bij haar cliënt. Volgens de advocaat kunnen de beschuldigingen worden bewezen. Maar volgens haar is het belangrijkste punt dat de Nieuwedieper zijn kind weer kan zijn. „Hij ziet het als groot onrecht dat hem wordt aangedaan. Er moet worden toegewerkt naar een situatie waarin er weer omgang met zijn kind is.”

Frustraties

De rechter volgde de eis van de officier, maar zag in een gebiedsverbod geen meerwaarde. Zij zei begrip te hebben voor de frustraties van Chris F., maar dat de berichten die hij heeft gestuurd absoluut niet kunnen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.