Een dixi-samenleving zolang er een coronapas nodig is | column Joris Brussel

Joris Brussel over de Dixi-samenleving.

Joris Brussel over de Dixi-samenleving.© archieffoto Heleen Vink

Joris Brussel

Je kan veel zeggen over het huidige coronatijdperk. Maar een compliment is ook op zijn plaats. Een compliment voor de volhardendheid waarmee wij Nederlanders het over corona-onderwerpen niet met elkaar eens zijn.

Na anderhalf jaar lang onenigheid over diverse coronathema’s hebben we een nieuw heet hangijzer. De corona QR-code.

Vanaf dit weekeinde is dit coronatoegangsbewijs verplicht bij toegang tot horeca, bioscopen en andere gelegenheden. En het lijkt alsof we anderhalf jaar terug in de tijd gaan. Ja, het is vervelend dat de horeca vooralsnog haar inkomsten ziet verdampen. Ja, het is jammer dat de disco nog steeds al om middernacht sluit.

Jaahaa, in Den Haag maken ze er onwaarschijnlijk een potje van. En iedere gelegenheidsbondscoach, Facebookviroloog en thuiswerkende Google-expert van het land had het vast beter gedaan. Laten we bij iedere versoepeling vooral stilstaan bij wat er niet kan en ondoordacht is.

Kijk naar de situatie van de IJmuidense dame van 83 die geen computer of smartphone bezit. Ze wacht al lang tevergeefs op een QR-code op papier. Onhandig inderdaad. En hoe ga je om met handhaven? Moeten er boa’s met bonuskaart-scanners de terrassen op? Of rossen we overal portiers voor de deur? En wat te denken van terrasbezoekers die naar de wc moeten? Mogen die zonder toegangsbewijs naar binnen voor een toiletbezoek? Van de Velsense burgemeester Dales wel. Want als alle horecazaken van Velsen een Dixi voor de deur moeten zetten, is dat volgens hem geen pan. Nu kan je je afvragen of de esthetische afkeur van Dales betreft Dixi-toiletten leidend moet zijn als het gaat om gezondheidsrisico’s.

Nu ben ik best blij met hoe mijn blauwe ogen uitkomen bij die medische mondkapjes, maar vooralsnog is het coronabeleid volgens mij geen schoonheidsverkiezing. Maar misschien helpt de afkeer van Dales tegen Dixi’s ongevaccineerden wel om hun mening bij te stellen. Door zich te beseffen dat er een kans is dat we misschien wel afkoersen op een Dixi-samenleving zolang deze coronapasmaatregel blijft bestaan. Bij ieder terras een plastic mobiel toilet voor wie geen prik wil, maar wel het terras op wil voor een glaasje prik.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen