Bouw nieuwe sporthal op Brediusterrein in Muiden half november van start, gebouw wordt zo circulair mogelijk: ’Prachtig voorbeeld van duurzaamheid’, vindt wethouder Eijbersen van Gooise Meren

Egbert Jan Rots van Rots Bouw (l) en wethouder Jorrit Eijbersen van Gooise Meren na het ondertekenen van de bouwovereenkomst voor de nieuwe sporthal in Muiden.© Foto: Tom Loman

Agnes Zuiker
Muiden

De bouw van een sporthal op sportpark Bredius in Muiden kan beginnen. De gemeente Gooise Meren en Rots Bouw hebben de bouwovereenkomst ondertekend. De werkzaamheden starten begin november. Eind volgend jaar moet de nieuwe sporthal klaar zijn.

Centraal bij de bouw van de sporthal staat het circulaire bouwen, waarbij zo veel mogelijk duurzame materialen worden gebruikt. Lijm en kit zijn taboe, zodat alles ook weer goed uit elkaar gehaald kan worden. Ook zijn de materialen aan het einde van de levensduur herbruikbaar. De sporthal krijgt twee lagen. Onderin komen de kleedruimtes en een kantine en bovenin de sportzaal, die opgedeeld kan worden in twee zalen.

’Losmaakbaarheid’

Bijzonder aan de manier van bouwen van deze circulaire sporthal is de ’losmaakbaarheid’, ofwel de mate waarin de diverse onderdelen demonteerbaar zijn. Daardoor kan het gebouw zijn functie behouden en is hoogwaardig hergebruik van materialen mogelijk. De zoektocht naar schone, milieuvriendelijke bouwmaterialen speelde daarbij een belangrijke rol, aldus de aannemer uit Aalten.

Wethouder Jorrit Eijbersen liet bij de ondertekening weten ’heel trots’ te zijn dat Gooise Meren een circulaire sporthal krijgt. „Als gemeente hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dit is daar een prachtig voorbeeld van”, aldus Eijbersen.

Recyclebaar

Dat circulaire bouwen wordt op zo veel mogelijk manieren toegepast, van vloer tot plafond. Ook bij de inrichting wordt er rekening mee gehouden. Zo zijn de panelen aan gevel en daken 100 % recyclebaar en los te maken, komen er geen tegels maar gerecyclede glaspanelen op de wanden in de doucheruimten, en bestaan de vloeren uit gevlinderd en geolied beton.

Verder komt op de houten kozijnen verf op basis van plantaardige olie, zijn de binnenwanden van rubberwoodpanelen en is de sportvloer zelf van gerecycled materiaal. De sporttoestellen worden niet allemaal nieuw gekocht, sommige zijn gerefurbished. Tot slot komen er energie-terugwinninginstallaties en zonnepanelen op het dak.

Sportlessen

Op sportpark Bredius liggen al vier sportvelden. De nieuwe sporthal is nodig voor de gymlessen van de scholen in Muiden, waaronder de nieuw te bouwen school in De Krijgsman. De hal biedt ook ruimte voor wedstrijdsporten als zaalvoetbal en zaalhockey. SC Muiden wordt hoofdgebruiker. Op de begane grond worden, naast de kantine, tevens de kleedkamers voor de buitensportvelden van de hockey- en voetbalteams ondergebracht. Half november start Rots Bouw met het heien van de betonpalen voor de fundering.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen