Vrouw gaat er vandoor met eerste echte auto | column

Bertha Benz.

Ies van Rij

Ruim een eeuw al wordt de autowereld gedomineerd door mannen. Dat is snel aan het veranderen, op wat woestijnstaatjes in het Midden-Oosten na waar het blijkbaar als een gunst van de sjeiks wordt gezien dat een vrouw achter het stuur mag kruipen.

De dominantie van de gemotoriseerde man is nog verbazingwekkender als je weet dat de eerste serieuze autorit van enige lengte werd gemaakt door een vrouw.

Maarten van Rossem vertelt daarover op zijn bekende relativerende en humoristische wijze in een van zijn wekelijkse podcasts. Na het beluisteren van deze aflevering, toepasselijk ’Auto’ geheten, moest ik mijn autowereldbeeld flink bijstellen.

Ik was altijd in de veronderstelling dat de Amerikaan Henry Ford de grondlegger was van de moderne automobiel, maar we moeten het veel dichterbij zoeken. Bij onze oosterburen. Het was Carl Benz die in 1886 het eerste voertuig bouwde dat algemeen beschouwd wordt als de eerste goed werkende auto.

Het was weliswaar een raar soort driewielertje met een eencylindermotor maar twee jaar later was Benz er in geslaagd zijn Patent-Motorwagen zo door te ontwikkelen dat er lange afstanden mee konden worden gereden.

De overlevering wil dat zijn vrouw Bertha op een onbewaakt moment met twee kinderen de auto pakte en er gelijk maar liefst 106 kilometer mee vandoor ging. Op de terugweg moest ze tanken in de stadsapotheek want de Motorwagen reed op een soort wasbenzine...

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.