Echtscheiding geen reden voorrang op huurhuis: ’Achterin de rij aansluiten!’

© Archieffoto ANP

Ronneke van der Genugten
Hoorn

De woningnood is onder verschillende doelgroepen hoog. Urgentie verlenen voor een huurhuis voor ouders met kinderen bij echtscheiding gaat veel mensen te ver.

Tot 2020 konden beide ouders met zorg voor kinderen bij een echtscheiding urgentie krijgen voor een huurhuis. Nu is dat er nog maar één. De regionale Urgentie Commissie vond dit niet langer te verkopen, nu de woningnood zo hoog is onder allerlei doelgroepen. Gemeenten en woningcorporaties zijn niet blij met deze strengere interpretatie. Voorstanders van de stelling ’Echtscheiding geeft geen recht op voorrang bij een huurhuis’ kunnen zich in dit nieuwe besluit wel vinden. ’Zolang kinderen een dak boven het hoofd hebben, is er geen reden tot voorrang.’

Overvol

Volgens Chiel de Graaf uit Wervershoof is het onbetaalbaar voor gemeenten om beide ouders bij echtscheiding urgentie te verlenen. Ook is er volgens deze respondent geen ruimte voor in ons overvolle land. Volgens Theo Hart uit Venhuizen is het hek van de dam als urgentie aan beide ouders wordt verleend en hij schrijft verder: „Dan komen er allerlei schijnhuwelijken om daarna zo snel mogelijk te scheiden, zodat ze versneld recht zouden hebben op een huurwoning.” Verschillende voorstanders spreken dezelfde zorg van schijnhuwelijken uit. Ook zijn tal van voorstanders van mening dat iedereen gewoon netjes op zijn beurt moet wachten. ’Gewoon achter in de rij aansluiten!’

Milder

Tegenstanders van de nieuwe urgentieregeling en de stelling reageren een stuk milder. Volgens Marielle van der Loon uit Obdam is een echtscheiding voor kinderen al heftig genoeg en ze schrijft verder: „Als de ouders dan ook nog geen woonruimte hebben, raken ze helemaal hun vertrouwde wereld kwijt.”

Peter van Etten uit Nibbixwoud is van mening dat als de situatie erom vraagt, het wel mogelijk moet zijn een andere woning te kunnen betrekken.

Fred Avis uit Hoorn schrijft dat de commissie blundert met deze beslissing. „Bij een ernstige verstoring van de verhoudingen, door bijvoorbeeld een vechtscheiding, kan niet volgehouden worden dat het in het belang is van moeder en kind om onder een dak te blijven wonen.”

Stress

Mellannie Hauwert uit Bovenkarspel is het ook niet eens met de stelling: „Echtscheiding is vaak niet zonder reden. Door de ouders verplicht in een huis te laten leven, wordt de situatie onhoudbaar voor de kinderen.” Deze respondent schrijft daarnaast dat stress niet gezond is. Niet voor de kinderen en niet voor beide ouders. „Het wordt in veel gevallen een onhoudbare situatie.” Volgens Henk de Vries uit Grootebroek is het geen doen als de urgentie niet wordt toegepast. „Moeten mensen dan verplicht bij elkaar blijven wonen? Lekker gezellig wordt het dan, goed voor de kinderen ook!”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen