De spanning stijgt: nog een week om gehavende molen G aan geldprijs van 75.000 euro te helpen

Molen G, sinds 6 juli zonder wieken.© Tim Slagter

Rob Bakker
Schermerhorn

De spanning stijgt: nog maar een week kan er gestemd worden voor de landelijke Molenprijs, waarvoor bovenmolen G in de Schermer is genomineerd. De geldprijs van 75.000 euro wordt besteed aan het herstel van het molenmonument waarvan op 6 juli de wieken afbraken.

De concurrentie is stevig, meldt Ruud van Lier van de Stichting Schermer Molens. Onder meer in de regio Amsterdam, waar houtzaagmolen De Kleine Otter genomineerd is. Loopt de stichting onverhoopt de prijs mis, dan staat Molen G misschien nog wel een jaar of twee zonder wieken. De procedures rond subsidies vergen nu eenmaal zoveel tijd.

Met de terugkeer van de wieken van Molen G is een bedrag van rond de 100.000 euro gemoeid. Met crowdfunding is inmiddels zo’n 4000 euro bijeen gebracht. Zonder de molenprijs van 75.000 euro wordt het herstel van de molen op de lange baan geschoven, verwacht Van Lier. Wel is iedere stem op Molen G bij de verkiezingen goed voor een euro. De stemmer kan een molenarrangement met overnachting winnen ter waarde van €450,-.

AZ

Schermer Molens heeft verschillende acties op het programma staan om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Zo zal er zondag tijdens de voetbalwedstrijd van AZ tegen Go Ahead Eagles aandacht voor Molen G worden gevraagd. Datzelfde gebeurt vrijdag 1 oktober tijdens de eerste en dit jaar enige kaasmarkt in Alkmaar. Die begint om 10 uur.

Er is dan nog twee uur om op Molen G te stemmen via www.Molenprijs.nl/bovenmolenG, want de verkiezing sluit precies om 12 uur.

Bekende Schermernaren Bianca Krijgsman uit Grootschermer (Plien & Bianca) en boswachter Arjan Bosman uit Driehuizen (onder meer bekend van De Wereld Draait Door en De Slimste Mens) steunen de actie voor Molen G. Zij hebben onder meer meegewerkt aan een video over de molen. Ook Peter Visser van Hart van Noord-Holland en burgemeester Anja Schouten van Alkmaar hebben hun medewerking verleend.

Roede

In juli dit jaar brak de roede van Bovenmolen G in Schermerhorn doormidden. De afgebroken wiek zorgde meteen voor veel schade aan de kap en het draaiende gedeelte van de molens. Bovenmolen G is één van de drie molens tussen Schermerhorn en Ursem en één van de elf overgebleven molens die de Schermer hebben drooggemalen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.