Ellende stapelt zich op voor AZ: ook tegen FC Twente gaat het weer mis [video]

Pantelis Hatzidiakos, Yukinari Sugawara en Fredrik Midtsjø balen na het derde doelpunt van FC Twente.© Foto ANP

Theo Brinkman
Enschede

De misère bij AZ is nog niet voorbij. De 3-1 in de uitwedstrijd tegen FC Twente, donderdagavond, was al de vierde nederlaag in vijf duels. Zo staat AZ nog steeds op een beschamende zeventiende plaats.

Een blunderende centrale verdediger, een tegendoelpunt na een halve minuut en een nieuwe keeper die er weer drie om de oren kreeg: het kon er allemaal nog wel bij voor AZ in de uitwedstrijd tegen FC Twente.

Zie ook: Timo Letschert laat na Twente-AZ de spelersbus gaan en rijdt met de auto terug, zonder goedkeuring van AZ

Acht wedstrijden speelde AZ dit seizoen (drie Europese en vier in de eredivisie) en niet één keer wist het de nul te houden. Dan wordt het lastig wedstrijden winnen. Dat lukt AZ dan ook niet veel. De beschamende zeventiende plaats in de eredivisie zegt genoeg.

(Tekst gaat verder na de foto)

AZ-keeper Peter Vindahl heeft nu in de vier wedstrijden die hij heeft gespeeld al elf tegendoelpunten geïncasseerd.© Foto ANP

Donderdagavond in Enschede was het voorlopige dieptepunt te zien. De muziek van You’ll Never Walk Alone, de opkomsttune van FC Twente, was amper gedoofd of AZ stond al op achterstand. Niet meer dan 32 seconden had het geduurd. FC Twente rook dat dit AZ momenteel op eieren loopt, dat kan niet anders. Het zocht meteen de diepte, vond die bij Michel Vlap, waarna Ricky van Wolfswinkel de eerste de beste aanval afrondde: 1-0.

Centrale verdediger Timo Letschert mocht zich dat razendsnelle doelpunt aantrekken – hij liet zich foppen door de weglopende Vlap – maar een kwartiertje later had Letschert pas echt het schaamrood op de kaken staan. In plaats van een bal terug te spelen op keeper Peter Vindahl, treuzelde Letschert zo lang dat zijn tegenstander Daan Rots hem de bal kon ontfutselen. Terwijl de gestruikelde Letschert languit in het gras lag, schoot Rots de 2-0 in.

Laatste kans

De wissel na 22 minten: Timo Letschert wordt vervangen door Pantelis Hatzidiakos.© Foto ANP

Hoewel Letschert afgelopen zondag tegen Heracles bij twee tegendoelpunten ook te slap ingreep, gaf trainer Pascal Jansen hem donderdagavond opnieuw een kans. Het zal voorlopig zijn laatste kans zijn geweest. Kort na de 2-0 werd Letschert gewisseld en hij wist niet hoe snel hij naar binnen moest. Hij werd vervangen door Pantelis Hatzidiakos.

Het spelverloop leek intussen verdacht veel op dat van eerdere wedstrijden van AZ in dit seizoen. AZ was aan de bal de betere ploeg en creëerde ook de meeste kansen. Linksbuiten Jesper Karlsson kreeg er twee, spits Vangelis Pavlidis ook. Bij de zoveelste poging, vlak voor rust, was het uiteindelijk een keer raak. Karlsson verraste keeper Lars Unnerstall met een hard schot in de korte hoek.

(Tekst gaat verder na de foto)

Jesper Karlsson viert zijn doelpunt met Dani de Wit.© Foto ANP

Tijjani Reijnders

Zo mocht AZ zich halverwege in elk geval nog kansrijk wanen, ondanks de desastreuze start. Met een wissel in de rust probeerde Jansen het veldoverwicht verder te vergroten. Hij bracht buitenspeler Zakaria Aboukhlal in voor middenvelder Tijanni Reijnders, ongetwijfeld in een poging AZ aanvallend nog dreigender te maken.

Of dat handig was, kon worden betwijfeld. In de bezetting van de eerste helft drukte AZ de tegenstander immers al ver naar achteren, alleen werden de kansen niet benut. De wissel zal bovendien het vertrouwen van Reijnders geen goed doen. Hij stond in de basis als vervanger van de geschorste Jordy Clasie, maar ging dus na 45 minuten al naar de kant. Dat overkwam hem ook bij zijn eerdere basisplaats dit seizoen, uit tegen RKC.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Veel minder kansen

De wissel bracht niet het beoogde resultaat. AZ wist in de tweede helft juist veel minder kansen te creëren dan voor rust. De ene keer dat het toch dacht te scoren – Pavlidis stiftte de bal koelbloedig over Unnerstall – keurde scheidsrechter Danny Makkelie terecht het doelpunt af. In de aanloop erheen had Aboukhlal meters buitenspel gestaan.

Een onmachtig AZ dus in de tweede helft. Het moest zelfs nog oppassen dat de nederlaag niet groter uitviel. Vrije trappen van Vlap en Sadilek brachten Vindahl in het nauw, maar dit keer bleef de keeper overeind. Dat lukte hem niet in de blessuretijd, toen een schot van Dimitris Limnios hem te machtig was.

FC Twente-AZ 3-1.

1. Van Wolfswinkel 1-0, 17. Rots 2-0, 44. Karlsson 2-1, 90.+1. Limnios 3-1.

FC Twente: Unnerstall; Troupée, Hilgers (89. Dumic), Pröpper, Sadilek; Zerrouki (82. Bosch), Brama, Vlap (72. Oosterwolde); Rots (72. Misidjan), Van Wolfs- winkel (46. Ugalde), Limnios.

AZ: Vindahl; Sugawara, Let- schert (22. Hatzidiakos), Martins Indi, Wijndal (75. Oosting); Midtsjø, De Wit (69. Evjen), Reijnders (46. Aboukhlal); Gud- mundsson, Pavlidis (75. Duin), Karlsson.

Het verdriet en de machteloosheid van AZ in beeld. Vangelis Pavlidis ligt op de grond nadat hij net niet gescoord heeft.© Foto ANP/Ed van de Pol

Timo Letschert aan de bal.© Foto ANP

voetbal eredivisie

FC Twente AZ 3-1

1. Van Wolfswinkel 1-0, 17. Rots 2-0, 44. Karlsson 2-1, 90.+1. Limnios 3-1.

FC Twente: Unnerstall; Troupée, Hilgers (89. Dumic), Pröpper, Sadilek; Zerrouki (82. Bosch), Brama, Vlap (72. Oosterwolde); Rots (72. Misidjan), Van Wolfs- winkel (46. Ugalde), Limnios.

AZ: Vindahl; Sugawara, Let- schert (22. Hatzidiakos), Martins Indi, Wijndal (75. Oosting); Midtsjø, De Wit (69. Evjen), Reijnders (46. Aboukhlal); Gud- mundsson, Pavlidis (75. Duin), Karlsson.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen