Minder dan 500 coronapatiënten in ziekenhuizen

ANP Producties | Bron: ANP

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gezakt tot onder de 500. Voor het eerst sinds 23 juli komt het aantal opgenomen patiënten onder die grens uit.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 491 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan op donderdag. Sinds dinsdag zijn 87 bedden vrijgekomen. In de laatste 2,5 week daalde het aantal opgenomen patiënten met bijna 200.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen dag met 8 naar 175. Dat is het laagste aantal sinds 28 juli. Op de verpleegafdelingen kwamen per saldo 14 bedden vrij. Daar liggen nu 316 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 20 juli.

Instroom daalt

De bezetting in de ziekenhuizen daalt vooral doordat de instroom daalt. Steeds minder coronapatiënten worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur hadden 52 mensen zulke ernstige coronaklachten dat ze in een ziekenhuis belandden. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld zo'n 47 nieuwe opnames, het laagste niveau sinds 19 juli.

Het aantal patiënten met andere aandoeningen op de intensive cares steeg juist. Op die kamers liggen nu 612 zogeheten non-Covid-patiënten. Voor het eerst sinds 15 juli komt dat aantal boven de 600 uit. Bij elkaar opgeteld behandelen de intensivecareafdelingen dus 787 personen, terwijl er 954 bedden beschikbaar zijn. Momenteel zijn er dus 167 bedden over voor noodgevallen, terwijl dat er 188 moeten zijn. Dit zijn de zogeheten Beds Open for Safety and Support, afgekort BOSS-bedden. Voor de vierde dag op rij en voor de veertiende keer deze maand zijn er "op landelijk niveau onvoldoende BOSS-bedden beschikbaar".

Om de druk op de zorg gelijkmatig te verdelen, worden soms coronapatiënten overgeplaatst naar andere regio's. Dat gebeurde donderdag met één persoon en in de afgelopen week met zeven mensen. Sinds de spreiding bijna twee maanden geleden werd hervat, zijn 193 mensen verplaatst, en sinds het begin van de uitbraak bijna 4300 mensen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.