Nils M. uit Baarn veroordeeld tot acht jaar celstraf voor diefstal schilderijen Van Gogh en Hals

Nils M. in de rechtbank.© ANP

Mick van Wely
LELYSTAD

De rechtbank Midden-Nederland heeft Nils M. (59) uit Baarn veroordeeld tot acht jaar cel voor de spectaculaire roof van een werk van Van Gogh en een schilderij van Frans Hals uit musea in 2020. Ook het bezit van een vuurwapen en een partij drugs achtte de rechtbank bewezen.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie en is de maximale straf voor dit delict. De Van Gogh werd geroofd in maart 2020 uit museum Singer in Laren. Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen is ruim twee miljoen euro waard en werd weggenomen op de geboortedag van de schilder. Het museum in Laren had het werk uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum.

Het werk Twee lachende jongens van Frans Hals hing tot 26 augustus 2020 in museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Op de sterfdag van Hals verdween het schilderij van 15 miljoen euro na een inbraak. M. heeft altijd ontkend de werken te hebben gestolen.

Lees ook: Verdachte uit Baarn over schilderijroof Singer Laren: ’Helemaal niets mee te maken’

De recherche kreeg Nils M. in het vizier omdat er dna van hem werd aangetroffen op een spanband bij het museum in Leerdam en op een achtergebleven lijst van de Van Gogh in Laren. De man uit Baarn die in Frankrijk werd geboren werd in 2014 tot zes jaar cel veroordeeld voor een explosieve kraak in een museum in Gouda. Hij blies met een medeverdachte een deur op waarbij twee schilderijen beschadigd raakten en nam een dure monstrans mee.

M. werd toen vrijgesproken van de roof van schilderijen uit een museum in IJsselstein, ondanks dat er dna van hem werd aangetroffen. De kunstrover heeft een fors strafblad met veroordelingen voor vermogensdelicten en wapen- en drugszaken.

Lees ook: Van Gogh-rover werd maandenlang geobserveerd. Verdachte moest politie naar schilderijen leiden

Lees ook: Baarnaar zwijgt in alle talen over diefstal van Van Gogh, justitie onderzoekt voetsporen van een onbekende man rond Singer

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen