Kijken naar Haarlemmermeer als 20 minuten-gemeente

Bart Boele
Hoofddorp

Haarlemmermeer inrichten als ’20 minuten-gemeente’, daar ziet de gemeenteraad wel iets in. Het is een middel om vervoer, verkeer en bereikbaarheid concreet in beeld te brengen.

Op voorspraak van de VVD bespreekt de raad de mogelijkheden voor mobiliteit, zoals alles bij elkaar wordt genoemd, maar het is wel een erg abstract begrip.

Katrijn Kliphuis van de liberalen maakt het concreet met het begrip 20 minuten-gemeente: kijken in hoeverre alle inwoners binnen twintig minuten lopend, met de fiets, bus of auto boodschappen kunnen halen, een recreatiegebied kunnen bereiken, op school kunnen zijn en bij de huisarts kunnen komen. En ook: hoe vaak moet iemand die met openbaar vervoer reist overstappen om in het ziekenhuis te komen.

Daar hebben de andere raadsleden wel oren naar ,,al kan het wel verschillen per woonkern’’, waarschuwt Joost Koomen (D66). Dat had Dick den Butter (Christenunie-SGP) al aangegeven: ,,Het is mij echt niet gelukt om vanavond in 20 minuten hier naar Hoofddorp te komen’’, zegt de Lisserbroeker.

De Kliphuis-aanpak maakt het concreet, daarom staat de hele raad er achter. Onderwerpen als veiligheid, klimaat en lange termijn-doelen zijn veel vager en de gemeente heeft er zelf weinig tot geen invloed op.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen