Wormer kan verwarmd worden met water uit Het Zwet: ’We gaan nu berekenen of het ook echt uit kan’

Jisp, op de voorgrond, en Wormer kunnen gebruik maken van aquathermie.© archieffoto / HHNK

1 / 2
Koos Reitsma
Wormer

Uit de studie die Wormerland laat uitvoeren naar aquathermie blijkt dat het winnen van warmte uit oppervlaktewater daar mogelijk is.

Het gaat om een tussenrapport waarin ook wordt gesteld dat twee andere bronnen, afvalwater en drinkwater, niet haalbaar zijn. De studie wordt uitgevoerd in de wijken Plaszoom en de Molenbuurt. ,,Het goede nieuws is: heel Wormerland zou kunnen worden verwarmd met het oppervlaktewater uit het Zwet’’, zegt wethouder Harold Halewijn. ,,We gaan nu berekenen of het ook uit kan.’’

Een belangrijk onderdeel van die berekening is of er voldoende huishoudens mee willen doen. Want de woningen moeten een aansluiting krijgen op een warmtenet en dat is een vrije keuze. Halewijn: ,,Als iedereen meedoet, kant het zeker uit. Maar je krijgt nooit honderd procent.’’ De uitkomst verwacht hij eind dit jaar of begin volgend jaar.

Wormerland zou dan gebruik maken van het Wormer- en Jisperveld, waaronder Het Zwet. ,,Het voordeel ten opzichte van de Zaan is dat je op meerdere punten aansluitingen kunt maken, want het gebied staat in vrije verbinding met de slootjes die tussen de woningen door lopen.

Bij aquathermie gaat het om kleine temperatuurverschillen. ,,Goede isolatie is daarom een vereiste’’, zegt hij. In de zomer kan de temperatuur van Het Zwet oplopen tot 25 graden, in de winter is het doorgaans 7 graden. Door water in de zomer op te slaan, kan het in de winter de woningen verwarmen. Die 25 graden is nog niet genoeg om zelfs een goed geïsoleerde woning te verwarmen, maar een warmtepomp kan het water verder op gewenste temperatuur brengen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.