Half miljard euro om kloof met voortgezet onderwijs te dichten, nu nog kleinere klassen

Ivo Laan
Den Haag

Leerkrachten zijn tevreden over de extra 500 miljoen euro voor het basisonderwijs. Daarmee kan het beroep van basisschoolleerkracht aantrekkelijker worden gemaakt. Toch is de loonkloof tussen basisschoolleerkrachten en docenten in het voortgezet onderwijs daarmee nog niet opgelost.

Jarenlang was het een doorn in het oog van het basisonderwijs en zijn er acties voor gevoerd. Waarom zouden opgeleide hbo’ers minder worden betaald in het basisonderwijs dan als ze in het voortgezet onderwijs werken? Terwijl lesgeven op een basisschool soms nog wel ingewikkelder is dan op een middelbare school.

Op de valreep kwamen coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU deze week met een motie om hun eigen begroting aan te passen onder druk van de Tweede Kamer.

„Het verhogen van de salarissen op basisscholen is een van de belangrijkste punten om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken”, zegt leerkracht Yves van der Let. Hij geeft met VO-collega’s les op tienerschool Fourteens in Beverwijk voor tien- tot veertienjarigen. Maar hij krijgt minder betaald dan zijn collega’s uit het voortgezet onderwijs.

Veranderen

Dat gaat dus straks veranderen. Toch moet er meer gebeuren, vindt hij. De 8,5 miljard euro die is uitgetrokken voor de aanpak van leerachterstanden kan wat Van der Let betreft deels beter worden besteed aan structurele verbetering van het basisonderwijs.

„Hoe pak je leerachterstanden het beste aan? Mijn idee: kleinere klassen en zorg voor meer onderwijsassistenten.”

Koepelorganisatie PO-raad is ook blij met het extra half miljard. Een serieuze manier om iets te doen aan het dichten van de kloof tussen de salarissen van leraren in het basis- en het voortgezet onderwijs, zegt een woordvoerster.

Om de salarissen helemaal gelijk te trekken is volgens de raad 900 miljoen euro nodig. „Dit is wel een belangrijke stap in het aantrekkelijker maken van het beroep. En dat is essentieel in het oplossen van het lerarentekort.”

Directeuren

De 500 miljoen euro wordt niet alleen gebruikt voor verhoging van de salarissen van leerkrachten, maar ook voor basisschooldirecteuren. Hoeveel personeel erbij krijgt, is nog niet precies bekend.

Volgens minister Slob (ChristenUnie, onderwijs) gaan leraren, schoolleiders en ondersteunend personeel er volgend jaar per maand ’merkbaar’ op vooruit, zo zei hij vrijdag na de ministerraad. ,,Eerder ’honderden dan tientjes bruto per maand erbij.’’ Het lerarentekort wordt er nog niet mee opgelost, denkt de minister. ,,Was het maar zo.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen