Ravage bij plofkraak in Alkmaar: woningen ontruimd en straat bezaaid met glas door gesprongen ramen [video/update]

© DNP.NU

© DNP.NU

© DNP.NU

© DNP.NU

1 / 4
Internetredactie
Alkmaar

Bij een telecomwinkel aan de Achterstraat in Alkmaar is in de nacht van donderdag rond 3.10 uur een plofkraak gepleegd. De politie vermoed dat een geldautomaat die in de winkel stond het doelwit was. Het gebouw is beschadigd en ook ramen van omliggende panden zijn gesneuveld. Enkele omliggende woningen zijn enige tijd uit voorzorg ontruimd. Er raakte niemand gewond.

De Achterstraat lag ter hoogte van de plofkraak bezaaid met glas en houtwerk. De straat werd afgezet. ,,De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is ingeschakeld om de boel veilig te stellen", aldus een politiewoordvoerder. De onderzoekers van de EOD stelden twee explosieven veilig en brachten deze in De Boekelermeer tot ontploffing.

Lees ook: ’Het was totale chaos’ en ’het leek wel oorlog’: omwonenden komen bij van de schrik na de plofkraak en spreken van ’twee gigantische knallen’

Lees ook: Ketting om hek stopt agenten op weg naar plofkraak Alkmaar

Eenheden van de politie liepen enige vertraging op toen zij werden gealarmeerd. Het toegangshek van het politiebureau aan het Mallegatsplein was namelijk met een ketting afgesloten. Deze werd snel doorgeknipt, waarna de agenten richting de Achterstraat konden. Of de afsluiting van het hek te maken heeft met de plofkraak, wordt onderzocht.

Twee knallen

Een getuige, die sinds drie weken de straat woont, hoorde twee harde knallen. Ze schrok wakker van de eerste knal. ,,Op dat moment spring ik uit mijn bed, ren ik naar beneden en hoor ik nog een knal. Net zo hard en op dat moment vliegen mijn ramen eruit overal aan de voorkant. Overal glas, ik zie rook van buiten. Totale chaos eigenlijk.’’

Lees ook: Hoe bestaat het dat er een geldautomaat in de Achterstraat in Alkmaar kwam? De bewoonster die er pal boven woont was toevallig niet thuis toen de boel ontplofte

Een andere getuige verklaarde dat hij na de plofkraak twee jongens bij het pand zag die er op een scooter vandoor gingen.

Weinig bekend

Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht. Het is ook niet duidelijk of er iets is buitgemaakt bij de plofkraak en over de verdachten is op dit moment nog weinig bekend. Hoeveel daders er betrokken zijn bij de plofkraak en hoe en in welke richting zij zijn gevlucht, weet de politie nog niet. Ook is er geen signalement bekend van de verdachten. De politie vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem).

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.