750.000 mensen slachtoffer van online seksuele intimidatie

ANP Producties | Bron: ANP

Een op de twintig Nederlanders van 16 jaar of ouder heeft weleens te maken gehad met seksuele intimidatie op het internet. Dat komt neer op ruim 750.000 slachtoffers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête die in 2020 is uitgevoerd in opdracht van het onderzoeksinstituut WODC. Vrouwen hebben hier het vaakst mee te maken, met name als ze jong of biseksueel zijn.

Veel slachtoffers zijn geconfronteerd met seksueel kwetsende opmerkingen dan wel grapjes of ongewenst verstuurde naaktfoto's of seksfilmpjes. Het komt ook relatief veel voor dat iemand maar blijft aandringen op een date of vraagt om seksuele foto's of filmpjes toe te sturen.

Bijna 7 procent van de vrouwen heeft weleens ongewenst seksueel gedrag ervaren op het internet. Dat is ongeveer anderhalf keer meer dan bij mannen. Jonge vrouwen hebben hier veel meer mee te maken, namelijk 30 procent van de vrouwen van 16 tot 18 jaar en 23 procent van de vrouwen van 18 tot 24 jaar. Ook biseksuelen, vooral vrouwelijke, en homoseksuelen worden op het internet vaak geconfronteerd met ongewenste seksuele ervaringen.

Meestal gaat online seksuele intimidatie om één of enkele ervaringen. Een op de tien slachtoffers heeft hier structureel last van gehad, minstens een keer per maand.

Zes op de tien slachtoffers heeft de vervelende ervaring op internet met iemand besproken. Meestal namen zij een bekende in vertrouwen, een vriend, vriendin, partner of familielid. Een kleine groep schakelt een hulpverlener in zoals een arts of psycholoog.

De onderzoekers hebben de vragenlijst voorgelegd in maart en april 2020, toen ook de eerste lockdownmaatregelen van kracht werden. Zij kunnen aan de hand van deze gegevens niet zeggen of de situatie is veranderd vergeleken met de periode voor de coronacrisis.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.