Expositie ’De Gedekte Tafel’ over eetcultuur door de eeuwen heen; nieuwe expositie in Museum Kennemerland in Beverwijk

Bordje van Wedgwood: ’Old willow’.

Bordje van Wedgwood: ’Old willow’.© Foto PR

Van onze verslaggever
Beverwijk

Museum Kennemerland in Beverwijk opent zaterdag om 15 uur tentoonstelling ’De gedekte tafel’, over onze eetcultuur door de eeuwen heen. Daarin vertellen ook tien IJmonders over hun herinneringen en gewoontes rondom eten.

Marleen Willebrands, diëtiste, neerlandica en kenner van de culinaire geschiedenis, geeft die middag een inleiding. Zij vertaalde teksten van diverse Nederlandstalige historische kookboeken uit de periode 1500-1800. Zoals het in de Gouden Eeuw populaire boek ’De Verstandige Kock’, met daarin recepten voor ’Spaense Hutspot’ en ’oesterpastay’ of ’hoe jonge levendige duyven in een uur of anderhalf te prepareren’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Velser Aardewerk: ontbijtbordje.

Velser Aardewerk: ontbijtbordje.© Foto PR

Rouw

De in de expositie getoonde objecten komen uit de eigen museumcollectie, aangevuld met bruiklenen van particulieren. Er zijn opstellingen van en informatie over de drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner. Daarnaast van andere rustmomenten op de dag, bijvoorbeeld thee- en koffiedrinken, en van bijzondere gelegenheden zoals rouw, trouw en geboorte. Bovendien zijn kookboeken en bijzondere hulpmiddelen uit de keuken te zien.

Eten is verweven met het leven van alledag en alle maatschappelijke veranderingen zijn erin terug te vinden. Welvaart, oorlog, mobiliteit, klimaat, migratie, ze hebben allemaal invloed op onze dagelijkse maaltijden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bordje van slibglazuur.

Bordje van slibglazuur.© Foto PR

Tradities

Uit de verhalen van de IJmonders blijkt dat iedereen eigen tradities kent, en regels en afspraken rondom de maaltijd. De dagelijkse maaltijd is vaak een rustpunt, waar belevenissen van de dag uitgewisseld worden. Daarnaast gaan we graag uit eten, eten we samen op feestdagen of wegens een familiefeest.

Vanwege corona mag Museum Kennemerland maximaal 30 personen ontvangen. Wordt dat anders dan laten ze dat nog weten. Aanmelden met naam en telefoonnummer kan bij: t.dejong@museumkennemerland.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen