Stappen in Alkmaar? Daarvoor komt een centrale QR-check en een snelteststraat op het Waagplein

Een centrale QR-check is afgelopen zomer één avond uitgeprobeerd

Een centrale QR-check is afgelopen zomer één avond uitgeprobeerd© jjfoto.nl / Jan Jong

Gert van der Maten
Alkmaar

Er komt inderdaad een centraal coronacheckpoint op het Waagplein. Dat heeft de gemeente Alkmaar meegedeeld.

Al eerder bracht de burgemeester naar buiten dat er aan zo’n oplossing werd gedacht en nu is de kogel door de kerk.

Het checkpoint komt in het Waaggebouw. Daar kan iedereen die coronabestendig is, zijn QR-code laten zien en zijn ID-bewijs. Bij groen licht krijgen de bezoekers een coronatoegangsbewijs in de vorm van een waterproof stempel op de hand of een speciaal gekleurd bandje om de pols. Hiermee kan de bezoeker naar binnen in alle horecagelegenheden van Alkmaar.

Het checkpoint is geopend op vrijdagen tussen 20.00 en 23.30 uur en op zaterdagen tussen 18.00 en 23.30 uur. Door verwachte toeloop op 7 en 8 oktober (Alkmaars Ontzet) is op deze dagen het punt van 16.00 tot 23.30 uur open. Op andere dagen en tijden controleren de horeca-ondernemers zelf. Dat staat ze sowieso vrij, aldus de burgemeester. ,,Je moet het checkpoint zien als een aanvullende service.”

Sneltest

Tegenover het Waaggebouw, in het voormalige Oilily-pand, richt de gemeente een snelteststraat in. Specifiek voor de horeca kunnen mensen zonder vaccinatiebewijs zich daar laten testen op corona. De openingstijden zijn gelijk aan die van het checkpoint. De uitslag van de test laat een gemiddeld kwartier op kwartier op zich wachten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen