Een goede vorm zo lang mogelijk doortrekken is als balanceren op een dun koord. Jetse Bol is ervanaf gevallen | Column

Jetse Bol: ’Dat het seizoen er nu op zit, heeft als voordeel dat we eerder op vakantie kunnen.’

Jetse Bol: ’Dat het seizoen er nu op zit, heeft als voordeel dat we eerder op vakantie kunnen.’© Foto Orange Pictures

Jetse Bol

De wielerwereld draait weer op volle toeren. Jetse Bol rijdt voor de Spaanse ploeg Burgos-BH en vertelt op deze plek over zijn ervaringen in dit wielerseizoen.

Een goede vorm zo lang mogelijk doortrekken is als balanceren op een dun koord. Je vraag het uiterste van je lichaam, maar daardoor ben je ook extreem vatbaar voor van alles. Van de laatste week van de Vuelta is er door de jaren heen dan ook niet één goede foto van mij: daarin heb ik standaard een koortslip. Dat we dit jaar overal mondkapjes moesten dragen, kwam mij wat dat betreft goed uit.

Normaal word ik na afloop van de Vuelta ook altijd ziek, maar nu wist ik mijn goede vorm door te trekken tot de Ronde van Luxemburg. Daar finishte ik afgelopen week nét buiten de top twintig. Als je naar die top twintig kijkt, dan zou dat ook de uitslag kunnen zijn van een zware etappe in een grote ronde. Daar kan ik dus alleen maar tevreden mee zijn. De ochtend nadat ik uit Luxemburg terugkwam, kreeg ik last van mijn keel en toen ik de volgende dag in de spiegel keek, schrok ik me rot. Mijn huig was wel vijf keer zo groot als normaal. Maar even naar de huisarts dus.

Het blijkt een keelontsteking te zijn. Daar heb ik een kuurtje voor gekregen. Als de huisarts mij iets voorschrijft moet ik dat altijd eerst melden bij onze ploegarts, maar in dit geval wist ik wel dat ik hiermee niet mocht fietsen. Cortisone werkt prestatiebevorderend en staat dus op de lijst van verboden middelen. Om dit te mogen gebruiken moet je een medisch attest hebben van de UCI.

Voor mij betekent dit einde seizoen. Als ploeg zijn wij aangesloten bij de MPCC, een organisatie die staat voor een schonere wielersport. Ploegen, maar ook individuele renners, kunnen zich hier vrijwillig bij aansluiten. De MPCC schrijft voor dat je na het gebruik van cortisone nog eens acht dagen niet mag koersen. Dat betekent dat ik na zondag, als ik de kuur afsluit, nog eens zoveel dagen niet mag rijden. Ik zou nog zes eendaagse wedstrijden rijden, maar dat komt er daardoor nu niet meer van. Vanwege die extra acht dagen zou ik er daarvan drie missen, maar omdat ik nu ook niet train om zo goed mogelijk te herstellen heeft het geen zin meer om in die andere koersen nog wel te starten. Dan doe je mee om het meedoen. Daar heb ik geen zin in. Zeker niet omdat ik vanwege mijn goede vorm in die wedstrijden nog iets hoopte klaar te spelen.

Het voordeel is dat we nu eerder op vakantie kunnen. Eindelijk de families weer zien in Nederland en Mexico.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen