Snelheid op N248 wordt verlaagd naar vijftig kilometer per uur op zowel de kruising van de Wadweg als die bij Kolhorn

De kruising van de Kanaalweg (N248) met de Wadweg is weinig overzichtelijk en krap.

De kruising van de Kanaalweg (N248) met de Wadweg is weinig overzichtelijk en krap.© Archieffoto Marc Moussault

Casper Duin
Schagen

De snelheid op het kruispunt van de Wadweg met de N248 in Schagen wordt verlaagd van tachtig naar vijftig kilometer per uur. Ook krijgt de kruising drempels.

Dat meldt de provincie Noord-Holland. De iets oostelijker gelegen kruising tussen de N248 (Kanaalweg) en de Waardpolderhoofdweg in Kolhorn krijgt dezelfde snelheidsverlaging in combinatie met een wegversmalling. Dit hebben de provincie Noord-Holland en de gemeenten Schagen en Hollands Kroon besloten op basis van een studie die samen met omwonenden is gemaakt.

Directe aanleiding voor het onderzoek is een aantal ongevallen op beide kruispunten. Op het kruispunt Wadweg/N248 vond eind november 2020 een ongeluk plaats waarbij een zestienjarige scholier uit Wieringerwaard om het leven kwam.

Het zette Saskia Ruigrok uit die woonplaats, zelf moeder van schoolgaande kinderen, aan tot het voeren van actie. Met een petitie haalde ze in korte tijd zesduizend handtekeningen op. De maat was in haar ogen meer dan vol.

Rotonde

De provincie Noord-Holland en de gemeenten Hollands Kroon en Schagen willen snel iets doen aan de verkeersveiligheid op beide kruisingen. Ook de omwonenden gaven aan snel maatregelen te willen. Daarom zijn eenvoudige wijzigingen voorgesteld. Andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld een rotonde, duren langer om uit te voeren. Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond, onderzoekt de provincie of de maatregelen het gewenste effect hebben.

Om de maatregelen op de beide kruispunten door te voeren is een investering van ongeveer €400.000 nodig. De provincie neemt het grootste deel van deze kosten voor haar rekening. Het exacte bedrag van de investering en de verdeling tussen gemeenten en provincie worden nu berekend.

Online

Tijdens drie gehouden online bijeenkomsten konden omwonenden aangeven welke maatregelen nodig zijn om genoemde kruispunten veiliger te maken. In de plannen die nu worden uitgevoerd, zijn de ideeën en voorstellen van de omwonenden, waar mogelijk, meegenomen aldus de provincie.

De provincie wil dit jaar nog beginnen met het uitvoeren van de werkzaamheden. De provincie Noord-Holland en de gemeenten Schagen en Hollands Kroon houden op volgende week woensdag (29 september) een informatiebijeenkomst. Hier wordt ingegaan op de gekozen oplossingen en de planning van de werkzaamheden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.