Proef met autoluwe Dorpsstraat in Castricum na enkele dagen al aangepast na protest uit de Verzetsheldenbuurt. Bewoners maakten zich zorgen om hun spelende kinderen

De knip in de Dorpsstraat-Verlegde Overtoom heeft er niet lang gezeten. De paaltjes zijn inmiddels weggehaald.

De knip in de Dorpsstraat-Verlegde Overtoom heeft er niet lang gezeten. De paaltjes zijn inmiddels weggehaald.© archieffoto Ronald Goedheer

Oscar Spaans
Castricum

De gemeente Castricum doet een concessie in de kwestie rond het afsluiten van de Dorpsstraat. Er is besloten om de knip in de Verlegde Overtoom-Breedeweg per direct te verwijderen.

Dat laten de burgemeester en wethouders van Castricum weten in een brief aan de gemeenteraad.

Vooral in de Verzetsheldenbuurt kregen enkele straten te maken met een enorme toename van verkeersdrukte vanaf het moment dat de Dorpsstraat gedeeltelijk werd afgesloten voor auto’s. Bewoners maakten zich zorgen over hun spelende kinderen en stuurden een brief naar de gemeente, ondertekend door tientallen huishoudens. Ook aan de kant van de Torenstraat werd het flink drukker dan normaal.

Verkeerspolitie

Dinsdag werd de situatie beoordeeld door onder andere de verkeerspolitie. Vervolgens is besloten om de bebording op enkele punten aan te passen. Omwonenden zijn geïnformeerd over dit besluit.

In de brief aan de gemeenteraad valt te lezen dat het overleg met de monitoringsgroepen zal worden voortgezet, zo nodig aangevuld met vertegenwoordigers van andere straten in de Verzetsheldenbuurt.

Effecten

De pilot is bedoeld om te onderzoeken of de aantrekkelijkheid van de Dorpsstraat in Castricum kan worden verbeterd en of daarmee tegelijkertijd de spoorwegovergang wordt ontlast. De burgemeester en wethouders schrijven in de brief dat de proef op verschillende plekken positieve effecten heeft, en dat nood- en hulpdiensten hebben verklaard op geen enkel punt in hun werk belemmerd te worden door de verkeersmaatregelen.

In de raadsvergadering van donderdag staat een spoeddebat over de pilot op de agenda. De vergadering begint om 22.45 uur.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen