Jaarlijkse Joost Zwagerman Lezing in De Vest op 18 november met Manon Uphoff, Ronald Giphart en Fréderique Spigt

Manon Uphoff

Manon Uphoff

Rob Bakker
Alkmaar

Schrijver, beeldend kunstenaar en scenarist Manon Uphoff houdt op 18 november de jaarlijkse Joost Zwagerman Lezing in De Vest. Dan wordt ook de Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt.

Schrijver Ronald Giphart vertelt over zijn vriendschap met de in 2015 overleden schrijver. Zwagerman is geboren en getogen in Alkmaar.

Voorafgaand aan de lezing treedt zangeres Fréderique Spigt op, onder meer met het lied ’Nu jij weg bent’ dat Zwagerman voor haar schreef in het kader van ’De Avond van het liefdeslied’ in 2006.

In haar lezing gaat Manon Uphoff in op de rol van tekens in ons leven, de verschillen en overeenkomsten tussen organische vormen en een geschreven tekst of beeld.

Uphoff debuteerde in 1995 met de verhalenbundel ’Begeerte’ die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Het titelverhaal werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Haar eerste roman ’Gemis’ (1997) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Manon Uphoffs meest recente boek, ’Vallen is als vliegen’ (2019) stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Bookspot Literatuurprijs. Vorig jaar werd aan Uphoff de prestigieuze driejaarlijkse Charlotte Köhlerprijs toegekend voor haar oeuvre. Naast haar werk als schrijver is zij actief als beeldend kunstenaar en schrijft zij een scenario voor Topkapi Films.

De lezing begint van 20.00 uur. Kaarten à 17.50 euro kunnen online worden besteld op https://theaterdevest.nl/tickets/seizoen-2020-2021/joost-zwagerman-manon-uphoff

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen