Muziek in IJmond met The Cure, Tina, Aretha en Oasis; concerten en biopics in filmzalen

Beeld uit de Oasis-film.

Beeld uit de Oasis-film.© Foto Jill Furmanovsky

Ton de Lange
IJmond

Het is in IJmondse filmzalen rock en soul wat de klok slaat. In Heemskerk draait een concertregistratie van The Cure (24 en 26/9) en een biopic over Tina Turner (31/10), Castricum draait een biopic over Aretha Franklin (23 en 28/9), terwijl in IJmuiden de schijnwerpers staan op Oasis (26/9).

De nieuwkomer in dit overzicht is de film met Oasis. Een kwart eeuw geleden, op 10 en 11 augustus 1996, kwamen 250.000 fans samen in Knebworth Park om Oasis te zien optreden. De concerten waren binnen een dag uitverkocht.

Het gebeurt daar sinds 1974 allemaal op een grasveld van ongeveer 20 hectare bij het Engelse dorp Knebworth, in het graafschap Hertfordshire. De Amerikaanse Allman Brothers Band speelde er als eerste, voor 60.000 mensen. Meer fameuze namen volgden: Pink Floyd, Queen, Paul McCartney, The Rolling Stones, Frank Zappa, Lynyrd Skynyrd, Robbie Williams, Genesis, et cetera.

(Tekst gaat door onder de foto)

Liam Gallagher van Oasis.

Liam Gallagher van Oasis.© Foto Roberta Parkin./Redferns

Oasis brak destijds records, maar liefst 2,5 miljoen mensen probeerden kaarten te kopen. Het Verenigd Koninkrijk kroop uit een lange recessie, het begrip ’Cool Britannia’ stond voor de golf van trots op eigen kunst en cultuur. Oasis’ opkomst vanaf 1991 weerspiegelde dit en speelde een setlist boordevol absolute hits als Wonderwall en Don’t Look Back in Anger. Voor een hele generatie was deze band - en deze concerten - een mijlpaal, voor hen was dit ’hét rockconcert van het decennium’. Naast de beleving van de fans zijn er interviews met de band en concertorganisatoren. Regisseur Jake Scott stelde de film samen van uren aan concertopnames en nooit eerder vertoonde beelden.

De complete filmprogramma’s staan op: cineworld.nl, stadsschouwburgvelsen.nl, corsobioscoop.nl, dezwaancultureel.nl en decirkelheemskerk.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen