Ontbijtje in schoolkantine als voedingsbodem voor technisch beroep: ’Het werk zit overal’

Geen leerlingen maar diverse vertegenwoordigers uit het onderwijs en bedrijfsleven in de kantine van Newton SG.

Geen leerlingen maar diverse vertegenwoordigers uit het onderwijs en bedrijfsleven in de kantine van Newton SG.© Foto aangeleverd/Dion Swart

Daan Keijzer
Hoorn

Kort voordat de leerlingen zich woensdagochtend meldden op het Newton SG, zat de kantine van de school al gevuld met een grote groep broodjessmerende leerkrachten en technici.

Om 08:00 schoven zij bij elkaar aan tafel voor een ondernemersontbijt om de samenwerking tussen de scholengroep en het technische bedrijfsleven in de regio te versterken. Er werd van gedachte gewisseld over het geven van gastlessen, het uitlenen en leveren van materialen en apparatuur, en het organiseren van onderwijs op de werkvloer.

„Het was zeer geslaagd en hopelijk het eerste van een jaarlijks terugkerend fenomeen”, vond adjunct-directeur Els Huitema van Tabor College d’Ampte. Na het verorberen van het ontbijt bij Newton SG verplaatste het gezelschap naar het theater van die school. „Het is heel belangrijk om het bedrijfsleven te laten meedenken over het onderwijs.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Directeur Stef Macke (d'Ampte) en directrice Marion Winkelhuis (SG Newton) spreken het gezelschap toe.

Directeur Stef Macke (d'Ampte) en directrice Marion Winkelhuis (SG Newton) spreken het gezelschap toe.© Foto TechniekPact Westfriesland

Het TechniekPact West-Friesland (STO) bracht de scholen en bedrijven bijeen om te kijken op welke manier de instroom van leerlingen richting technische opleidingen het best te vergroten. Naast Newton SG en Tabor College d’Ampte deden ook Clusius College Hoorn, Martinuscollege, praktijkschool Westfriesland en De Spinaker mee.

„In 2018 was de instroom vanuit het primair onderwijs naar deze scholen met een techniekprofiel ongeveer 22 procent”, vertelt Gerben Bakker, projectleider binnen het TechniekPact. „De doelstelling is om in 2023 richting de 30 procent te gaan. Daarvoor moeten we leerlingen met een interesse in techniek aan alle kanten faciliteren.”

Volgens Bakker zit de krapte op de arbeidsmarkt eigenlijk in de gehele technische sector. „Natuurlijk spreekt de bouw tot de verbeelding omdat er vanwege de woningnood ontzettend veel gebouwd moet worden. Maar binnen het hele spectrum, van praktijk-geschoolden tot studenten van de technische universiteit, is er vraag naar personeel. Het werk zit overal. Ondernemers krijgen hun vacatures niet gevuld.”

Lees ook: Alleen theorie is saai, West-Friese jongeren missen praktijklessen. Campagne ’Techniek doet het’ moet jeugd voor onderwijs prikkelen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen