OM eist 4 jaar cel in zaak gewapende overval Fred van Leer

ANP Producties | Bron: ANP

Het OM eist een gevangenisstraf van vier jaar tegen de 23-jarige Amsterdammer Oualid S. die wordt verdacht van de gewapende overval op stylist Fred van Leer. Een nachtmerrie voor Van Leer, noemde de officier van justitie het woensdag in de rechtbank in Rotterdam. "Twee mannen die het gemunt hebben op jouw goederen en zonder blikken of blozen een wapen trekken."

Van Leer kreeg op 18 november 2020 twee mannen gekleed in een uniform van PostNL aan de deur. De stylist deed de deur open en liep de twee in het trappenhuis tegemoet. Zodra hij zag dat een van hen een synthetische pruik droeg, rook hij onraad. Van Leer schopte de voorste man van de trap, waarna hij door een van de verdachten werd bedreigd met een vuurwapen. De stylist liep bij de overval een gebroken en een gekneusde rib op.

Volgens het OM is het DNA van S. gevonden op een achtergebleven schoen en de scooter waarmee de verdachten naar het huis van Van Leer reden. De overvallers lieten ook een doorgeladen pistool op de trap liggen.

Gestolen scooter

Justitie verdenkt S. van een poging tot afpersing met geweld, bedreiging met een vuurwapen, bedreiging van de chauffeur van Van Leer, heling van de motorscooter en vuurwapenbezit. Alleen voor de heling vroeg het OM vrijspraak, omdat niet bewezen kan worden dat S. wist dat hij op een gestolen scooter reed.

Van Leer en zijn chauffeur zijn niet bij de rechtszaak aanwezig. "Ze hebben er nog steeds last van. Dat is ook de reden dat ze niet op zitting zijn. Een gewapende overval maakt je angstig", zei de officier van justitie. "Op de bewakingsbeelden is goed te zien wat het met Van Leer deed. Hij realiseert zich pas wat er is gebeurd als de mannen zijn gevlucht."

S. werd enkele weken na de overval gearresteerd. Naar de tweede verdachte is de politie nog steeds op zoek. De officier van justitie zei dat DNA van deze tweede verdachte is gevonden op een petje. Zijn naam is bekend, maar hij is voortvluchtig.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.