Hoorn grijpt alleen in als horeca coronapas bewust niet checkt, er komen extra beveiligers om te helpen bezoekers te woord te staan

QR-code klaar voor controle.

QR-code klaar voor controle.© Archieffoto

Eric Molenaar
Hoorn

Als horecaondernemers in Hoorn bewust de regels rond het controleren van het coronatoegangsbewijs overtreden, zal de gemeente ingrijpen. Maar allereerst wil de gemeente de horecaondernemers helpen bij het handhaven. Daarom zet zij extra beveiligers in, niet als boa’s die bekeuringen uitdelen, maar om te helpen de bezoekers te woord te staan.

Dat heeft burgemeester Jan Nieuwenburg geantwoord op vragen van de raadsfracties ChristenUnie, Hoorn Lokaal en PvdA. De ondernemers krijgen deze week nog een brief over het beleid van de gemeente.

Vanaf zaterdag is het verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, die de horeca in wil of een evenement of culturele activiteit wil bezoeken, om een vaccinatie-, herstel- of testbewijs te laten zien. Ondernemers dienen dit te controleren. Verschillende horecaondernemers, ook in West-Friesland, hebben al laten weten dat bij hen in de zaak iedereen welkom is, met of zonder toegangsbewijs. In Hoorn mogen de ondernemers die publiekelijk hebben aangegeven dat ze niet zullen controleren nog een bezoekje verwachten, aldus Nieuwenburg. Hij gaf aan dat er voldoende capaciteit is om op te treden, mocht dat nodig zijn.

De fracties vrezen problemen, als grote groepen mensen straks na het sluitingsuur om middernacht massaal op straat belanden. ,,Wij zullen waakzaam zijn’’, zei Nieuwenburg.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen