Wanneer komt eindelijk nieuw stabiel landsbestuur? Den Haag faalt, de burger baalt | Commentaar

Demissionair premier Mark Rutte tijdens de eerste dag van de algemene politieke beschouwingen.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens de eerste dag van de algemene politieke beschouwingen.© Foto ANP

Roy Hazenoot

De ’belangrijkste politieke week van het jaar’, met Prinsjesdag, de miljoenennota en de algemene beschouwingen, valt precies in de belangrijkste politieke zes maanden van de afgelopen vier jaar: de eeuwigdurende vorming van een nieuw landsbestuur. Waarom het allemaal zo lang moet duren, is een raadsel.

Een van de kopstukken van het formatieproces zei deze week tegen Volkskrant en Trouw: ,,Nederland kan nummer 1 in de wereld worden op het gebied van klimaat en stikstof. Daar ben ik van overtuigd. En dat op een manier dat je er ook heel veel nieuwe banen mee creëert. Ik voorspel dat 1,2 miljoen van de 10 miljoen banen in 2030 in deze sectoren zal zijn. Dat gaat een enorme boost geven aan onze economie én het klimaatprobleem oplossen.’’

Groen-radicale teksten

Ja, Jesse Klaver. Met dit soort groen-radicale teksten kan je natuurlijk nooit meeregeren. O, wacht. Het citaat is niet van de voorman van GroenLinks, maar van de VVD, Mark Rutte. De doelen zijn vergelijkbaar, toch praten ze niet met elkaar.

Het land heeft een regering nodig. Gelijkgestemden vormen een regering. Uitkomst: Er is geen regering. Welkom in de wondere wereld van de politiek waar logica niet logisch is.

Werkbaar compromis

Hebben de politici onder de Haagse kaasstolp dan zonder de Griekse redeneerkunst een eigen oplossing voor de bestuurlijke problemen? Normaal gesproken wel, want Nederland kent historisch gezien een relatief stabiele bestuurscultuur. Altijd komt na enige tijd onderhandelen een werkbaar compromis uit de bus en wordt het land geregeerd. Bijna altijd dan.

De partijen van Rutte III vormen waarschijnlijk niet Rutte IV, want D66 wil niet met ChristenUnie verder terwijl de kiezer die coalitie wel de meerderheid heeft gegeven. Geen man overboord, er zijn meer combinaties mogelijk.

Linkse wolk

VDD en D66 schrijven een ‘hoofdlijnendocument’ dat bij PvdA en GroenLinks in goede aarde valt. Bingo! We hebben een regering – maar niet heus. Geen ‘linkse wolk’ a.u.b., besluit Rutte, terwijl hij GroenLinks-achtige teksten over duurzaamheid verspreidt. De laatste optie is een kabinet dat voor elk plannetje zowel in Eerste als Tweede Kamer op zoek moet naar meerderheden. Succes daarmee.

Wanneer de logica ontbreekt en de eigen Haagse mores niet voldoende zijn om tot een nieuw stabiel landsbestuur te komen, kunnen we concluderen dat alle hoofdrolspelers, van links tot rechts, tekortschieten. Den Haag faalt, de burger baalt.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.