Horizon College wint Europese prijs voor online onderwijsprojecten. ’We merken dat steeds meer scholen in binnen- en buitenland interesse hebben voor onze programma’s’

De EMEU4all-bijeenkomst waar docenten van het Horizon College aan deelnamen, met helemaal rechts Frans van Schaik.© foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Alkmaar

Het Horizon College heeft de European Innovative Teaching Award gewonnen. De mbo-school ontvangt de prijs samen met Europese partnerscholen voor een internationaal project.

Tijdens dit drie jaar durende project werden online activiteiten en fysieke studiemodules ontwikkeld voor mbo-studenten. Het werd uitgevoerd met scholen in Nederland, Denemarken, Finland, Spanje, Engeland en Duitsland. De prijs is een initiatief van de Europese Commissie en is in het leven geroepen om de prestaties van scholen te belonen en internationale onderwijs- en leerpraktijken te bevorderen, waarin docenten nieuwe lesmethoden leren hanteren.

Opdrachten

Het Horizon College, met vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend, is de eerste en enige mbo-school in Nederland die deze prijs in ontvangst mag nemen. Binnen het internationale project, EMEU4all genaamd, was het Horizon College projectleider. Docenten ontwikkelden fysieke en online opdrachten die vervolgens door studenten van de deelnemende scholen werden uitgevoerd.

Stroomversnelling

Al ruim voordat corona er was, ontwikkelde het Horizon College online onderwijsprojecten om met scholen in het buitenland samen te werken. Met de komst van corona kwamen deze projecten nog eens in een extra stroomversnelling.

Voor het team Internationalisering is de onderscheiding een enorme opsteker. Frans van Schaik, coӧrdinator Internationalisering, is dan ook zeer verheugd: ,,We zijn hartstikke trots op deze prijs. We merken ook dat steeds meer scholen in binnen- en buitenland interesse hebben voor onze programma’s.’’

Afstandsleren

Het thema dat de Europese Commissie dit jaar heeft gekozen is afstandsleren; het gebruikmaken van innovatieve online onderwijsvormen. Zo werkten bijvoorbeeld studenten van de opleidingen Detailhandel online samen met studenten uit Engeland en Spanje. Ook studenten van de opleidingen Sport & Bewegen voerden een online project uit met studenten uit Spanje en Engeland. Zij onderzochten meerdere fitness-apps en evalueerden deze met elkaar. Ook ontwikkelden ze sportoefeningen voor mensen van verschillende leeftijden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.