NS: Acties leiden woensdag tot langere reistijd en uitval van treinen

ANP
UTRECHT

De door vakbonden FNV en VVMC aangekondigde acties door medewerkers van de NS leiden woensdag tot overlast voor reizigers, meldt de vervoerder dinsdag.

Die moeten "rekening houden met een langere reistijd, uitval van treinen en andere vertrek- en aankomsttijden. We doen ons uiterste best om hen zo goed mogelijk te informeren. We adviseren kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. De reisplanner wordt later bijgewerkt", aldus de NS.

Dinsdag werd bekend dat ook servicemedewerkers van NS woensdag het werk neerleggen. Door de staking zullen loketten dicht zijn en zal hulp aan reizigers tot een minimum beperkt worden, zeggen vakbonden FNV en VVMC. Eerder was al aangekondigd dat Nederlandse NS-conducteurs op de trein van Amsterdam naar Brussel woensdag gaan staken.

De servicemedewerkers zijn boos over de voorgenomen inkrimping van het aantal servicestations. "Als we nu niet staken, duurt de overlast voor de reiziger niet één dag, zoals bij deze staking, maar die wordt dan permanent", zegt FNV-bestuurder Roos Rahimi.

Het conflict bij de conducteurs van de internationale treinen naar Brussel gaat over de arbeidsvoorwaarden. De bonden stellen dat deze conducteurs minder betaald krijgen dan hun collega’s die werken bij Thalys Eurostar en ICE Berlijn & Nightjet. Hoeveel medewerkers van NS precies aan de acties mee zullen doen, is nog niet duidelijk.

De IC Brussel rijdt woensdag alleen tussen Breda en Brussel, stelt de NS in een reactie. Reizigers vanuit Amsterdam, Den Haag, Schiphol of Rotterdam kunnen gebruikmaken van binnenlandse treinen om in Breda te komen en dan over te stappen. Ze kunnen ook de IC Direct nemen, hiervoor wordt geen toeslag berekend, aldus de NS. Overige internationale treinen zullen rijden volgens dienstregeling, aldus de vervoerder, die de aangekondigde acties "teleurstellend" noemt.

Dat er stakingen zouden komen bij de NS kondigden de bonden donderdag al aan. Toen verliepen meerdere ultimatums met eisen van de bonden, maar daarop gaf de onderneming volgens hen geen bevredigend antwoord. Als de spoorvervoerder na de stakingen nog niet op de eisen van FNV en VVMC ingaat, overwegen de bonden om ook bij andere delen van de NS stakingen op te zetten, bijvoorbeeld bij het rijdend personeel.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen