Taliban: Afghaanse meisjes snel weer naar middelbare school

ANP Producties | Bron: ANP

Meisjes in Afghanistan zullen zo snel als mogelijk is weer naar de middelbare school mogen, melden de Taliban. De extremistische groepering maakte vorige week bekend dat jongens en mannelijke onderwijzers terug mogen keren naar het voortgezet onderwijs, maar zei toen niks over de terugkeer van meisjes of het vrouwelijk personeel.

De Taliban melden dat het plan voor meisjes momenteel wordt uitgewerkt. Hoewel ze zeggen dat meisjes zo snel mogelijk weer naar de middelbare school mogen, is er geen tijdspad bekendgemaakt. Er moet eerst een "veilige leeromgeving" mogelijk worden gemaakt, aldus een woordvoerder. Wat dat inhoudt, is niet duidelijk.

Vrouwen en meisjes werden zwaar onderdrukt toen de Taliban van 1996 tot 2001 in Afghanistan aan de macht waren. Zo mochten ze bijvoorbeeld niet naar school. Nu is hen een minder streng regime beloofd dat in lijn is met de wijze waarop de Taliban de islam interpreteren.

Inclusieve regering

De uitspraken over het meisjesonderwijs volgen op de bekendmaking van de nieuwste leden van de interim-regering. Ook de laatst overgebleven regeringsfuncties gaan naar mannen. Een woordvoerder meldt dat de regering in de loop van de tijd ook uit vrouwen en minderheden zal bestaan. Veel landen hebben bij de Taliban aangedrongen op een inclusieve regering.

De Taliban wisten halverwege augustus na bijna twintig jaar weer in Afghanistan aan de macht te komen. Dat gebeurde op het moment dat de Verenigde Staten en andere NAVO-landen hun militairen terugtrokken of al hadden teruggetrokken. Zij werden verrast door de snelle opmars van de extremisten, waardoor op het laatste moment chaotische evacuaties plaatsvonden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.