Biden: beslissend decennium is aangebroken voor mensheid

ANP Producties | Bron: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft bij zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gezegd dat wat hem betreft een beslissend decennium in de geschiedenis van de mensheid is aangebroken. Het was de eerste VN-toespraak van Biden sinds hij president van de VS werd.

"We moeten intensiever dan ooit samenwerken om de wereldwijde gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Alle landen in de wereld hebben een verantwoordelijkheid om de banden met elkaar aan te halen. We zoeken geen nieuwe Koude Oorlog, ondanks dat er meningsverschillen zijn," zei Biden.

Volgens Biden zijn klimaatverandering, de coronacrisis en de nucleaire proliferatie de drie grootste bedreigingen. "We blijven alle diplomatieke middelen inzetten om te voorkomen dat Iran in het bezit komt van atoomwapens," aldus de Amerikaanse president.

Amerikaanse bijdrage

Biden maakte bekend dat zijn land de bijdrage aan de internationale klimaatfinanciering zal verdubbelen. Volgens deskundigen zou de Amerikaanse bijdrage aan ontwikkelde landen die de VS in de aanloop naar de overeenkomst van Parijs van 2015 zijn aangegaan, stijgen tot ongeveer 11,4 miljard dollar (9,7 miljard euro) per jaar.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro sprak voor Biden. Hij zei dat de milieuwetten van zijn land als model moeten dienen voor de wereld. Hij beloofde de inzet van zijn regering voor de uitbanning van illegale ontbossing kracht bij te zetten.

De uiterst-rechtse leider, die meer van de Amazone wil openstellen voor mijn- en landbouw, is in binnen- en buitenland bekritiseerd voor de toegenomen ontbossing onder zijn regering. Hij probeerde die kritiek in zijn speech te weerleggen door te zeggen dat zijn regering de bescherming van het Amazonegebied serieus neemt. Na jaren van bezuinigingen beloofde Bolsonaro de middelen voor milieuhandhaving te verdubbelen om illegale ontbossing tegen te gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.